Verbouwen

4 woning onderhoudstips voor de nieuwe huiseigenaar

4 woning onderhoudstips voor de nieuwe huiseigenaar
Stel je bent net de trotse eigenaar geworden van je eerste eigen huis. Na jaren huren is het eindelijk zover en je mag jezelf huiseigenaar noemen. Wellicht is er flink verbouwd voordat je introk of is het zelfs een complete nieuwbouw woning.

Hoe mooi de woning ook is opgeleverd, vroeg of laat zal er onderhoud nodig zijn. Wonen is namelijk leven en in het geval van een woning soms doorleven. De CV-ketel krijgt opeens spatjes of de kinderen hebben een lelijke kras in de laminaatvloer gemaakt. Als huurder kun je vaak bij de woningbouwvereniging of de huisbaas aan de bel trekken voor het nodige onderhoud en reparatie van schade. Als huiseigenaar ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Naast meer woonplezier in een huis waar alles werkt en er netjes uitziet, houdt goed onderhoud de waarde van de woning ook beter intact. Mocht je ooit willen verhuizen dan zal het een stuk makkelijker zijn de woning te verkopen wanneer deze in goede staat is. Ten slotte is het goed onderhouden van je woning zelfs verplicht in Nederland.

In dit artikel 4 tips voor de verse huiseigenaar om grote problemen in huis te voorkomen en met meer plezier thuis te zijn.

Zorg voor een financiële buffer

Ten eerste is het goed om je bewust te zijn dat onderhoud aan de eigen woning flink wat geld kan kosten. Bij de aankoop van een woning wordt vaak alleen naar de aankoopprijs gekeken en niet naar de onderhoudskosten die men tijdens het huisbezit zal gaan (moeten) maken.

De onderhoudskosten van een woning hangen natuurlijk af van het soort woning dat je hebt, het bouwjaar en of het een nieuwbouwwoning was toen je introk. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een huiseigenaar echter gemiddeld € 300 per maand kwijt is aan onderhoudskosten. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat je een financiële buffer opbouwt voor deze kosten.

Regelmatig onderhoud is het halve werk

Wanneer je de financiële buffer achter de hand hebt, zal het makkelijker zijn om belangrijk onderhoud tijdig uit te voeren. Regelmatig onderhoud uitvoeren zal grotere schade en gebreken voorkomen.

Zeker tijdens de seizoensveranderingen zal er werk aan de winkel zijn. Het is een goed moment om bijvoorbeeld een CV-ketel onderhoud in te plannen, de schoonsteen te laten vegen, de radiatoren te laten ontluchten en de buitenverlichting te controleren.

Ook met regelmatige schilderbeurten kun je groter onderhoud vaak afhouden. De houten kozijnen bijvoorbeeld zullen gaan rotten wanneer deze te lang zonder de beschermlaag van verf en beits aan de elementen zijn blootgesteld. Met complete vervanging van de kozijnen ben je een stuk verder van huis dan deze eenvoudig jaarlijks te schilderen.

4 woning onderhoudstips voor de nieuwe huiseigenaar

Schuif reparatie niet te lang af

Het is verleidelijk om het vooruit te schuiven soms, maar wanneer het op gebreken in de woning aankomt, is het beter er zo snel mogelijk iets aan te (laten) doen. We zijn natuurlijk allemaal druk, maar hoe sneller je ergens bij bent, hoe beperkter de schade en hoe makkelijker (en goedkoper) de reparatie.

Bij een lekkage bijvoorbeeld is het slim om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen zodra de eerste watervlekken zichtbaar worden. Wellicht is het euvel alleen een verstopte dakgoot en voorkom je waterschade aan de muren en een hele schilderklus wanneer je dit snel laat regelen. Bij de ontdekking van houtrot in de draagconstructie van de woning wil je hier ook zo snel mogelijk iets aan laten doen.

Denk efficiëntie, isolatie en onderhoudsvrij

Telkens wanneer je iets aan je woning laat doen, kijk dan of er een mogelijkheid bestaat de woning hiermee ook duurzamer te maken. Bedenk of je met het onderhoud of de aanpassing de woning efficiënter, beter geïsoleerd of meer onderhoudsvrij kan maken.

Efficiënter bijvoorbeeld met slimme zonwering die het huis koel houdt in de zomer, maar de zon juist optimaal binnen uitnodigt in de winter. Is het tijd voor het leggen van nieuw laminaat, zorg dan voor een extra laag isolatie onder de vloer. Extra isolatie betekent minder stookkosten, wat beter voor de portemonnee is en voor het milieu. Is het toch nodig de kozijnen te vervangen, ga dan voor wellicht voor kunststof kozijnen. Deze isoleren vaak beter en hoeven niet jaarlijks geschilderd en onderhouden te worden.

Het bezitten van een eigen woning kan fantastisch zijn. Het is in Nederland nog steeds de beste keuze vergeleken met huren en een mooie investering. Het kan ook een fijn gevoel van geborgenheid en zekerheid geven. Echter is het wel belangrijk goed voor de woning te zorgen, zodat deze in goede staat is, zowel nu als in de toekomst.

Ook interessant