Second Home

(On)zekerheden bij onroerend goed in Turkije

In tegenstelling tot België is het in Nederland een taboe dat aankoop van vastgoed gedeeltelijk “onder de tafel” wordt betaald. Deze vorm van betalen heeft voor- en nadelen, maar men dient met de wetten en gebruiken van het land bekend te zijn wil men niet zijn financiële neus stoten bij een vastgoed transactie.

De manier waarop er onder de tafel wordt betaald is vaak verschillend van land tot land. De reden waarom is echter altijd dezelfde, namelijk beperking van de hoeveelheid te betalen belasting.

Na de eerdere artikelen 'Vastgoed in Turkije, valkuil of investering' en ‘Vastgoed in Turkije, better safe than sorry’ hebben we het vandaag over:
  • Werkelijk betaalde prijs;
  • Winstbelasting;
  • Zekerheid voor de gedane betaling.

4- Werkelijk betaalde prijs vs. het bedrag in de Openbare Registers
Een essentieel verschil in de rechtsstelsels is het bedrag dat in de Openbare Registers is opgenomen ten aanzien van de betaalde prijs van het onroerend goed.

In Nederland treft u, in het door de notaris opgemaakte bewijs van eigendom, de werkelijk betaalde prijs voor het onroerend goed. In Turkije wordt in het Openbaar Register meestal de WOZ-waarde opgenomen. Daarom kunnen de werkelijk betaalde prijs (contractprijs) en de geregistreerde waarde van elkaar afwijken.

5- Winstbelasting
Verkoopt men in Turkije binnen vijf jaar na de eigendomsverkrijging de onroerende zaak weer, dan zal, aan de hand van de prijs die men betaald heeft en die vermeld staat in het bewijs van eigendom, op basis van de laatste WOZ waarde de hoogte van de overdrachtsbelasting worden berekend. Dit is thans 4%.

Het valt te verwachten dat binnenkort, na aanpassing en ingebruikname van de wet, de werkelijk betaalde waarde als uitgangspunt moet worden opgegeven. Over het verschil van de aankoop en verkoopprijs zal (eventueel) winstbelasting (IB) worden voldaan. Dit kan flink oplopen indien de aankoopprijs “kunstmatig” laag is gehouden.

6- Zekerheid tegenover gedane aanbetalingen
Juist in het licht van het bovenstaande is, indien u het recht van eigendom nog niet heeft verworven, het verkrijgen van zekerheid tegenover gedane aanbetalingen van belang.

Mocht het gebeuren dat de overdracht niet doorgaat, dan moet u natuurlijk de gedane aanbetalingen gegarandeerd terug kunnen krijgen, tenzij anders is overeengekomen (boete).

Een schuldbekentenis (Senet) of een cheque bieden alleen zekerheid wanneer deze onvoorwaardelijk door een bank worden gegarandeerd.

Het is zonder meer raadzaam om zich hiervoor te wenden tot een deskundige adviseur zodat men krijgt wat men verwacht en niet betaalt voor goederen die men nooit zal verkrijgen.

Ook interessant