Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Fotospecial: Zaha Hadid

Al meer dan twintig jaar is Zaha Hadid een van de meest toonaangevende architecten. Zij heeft een uitermate persoonlijke architectonische taal ontwikkeld die ongekend dynamisch en tegelijk ook bedachtzaam is. Terwijl slechts een klein aantal van haar ontwerpen - met veel succes - gerealiseerd is, doet elk nieuw project de architectuurwereld weer verbaasd staan over haar revolutionaire vormentaal en ideeŽn. Ondertussen heeft zij een grote groep aanhangers die bestaat uit zowel studenten als architecten, bouwmeesters en trendwatchers.

Zaha Hadidís meesterwerken worden tentoongesteld in ís werelds meest vooraanstaande musea en getuigen van een bevlogenheid en een dynamische ruimtelijkheid die onder meer doen denken aan de mentale en artistieke kracht waarvoor kunstenaars zoals Malevitch, Kandinsky, Tatlin en Marinetti ook vandaag de dag nog staan. Ze doen ook denken aan de vloeiende lijnen van de Irakese tapijten uit Hadids jeugd.

Zaha Hadid is in 1950 geboren in Bagdad en volgt haar opleiding aan de Londense Architectural Association. In 1977 ontvangt ze de Diploma Prize. Een partnerschap met Rem Koolhaas en Elia Zenghelis bij OMA (Office for Metropolitan Architecture) volgt, en ze gaat doceren aan dezelfde Architectural Association. Tot 1987 heeft ze hier een eigen studio. Ze neemt deel aan een groot aantal internationale prijsvragen waarvan ze er vele wint, onlangs nog voor het Cincinnati Contemporary Art Museum en het Centro per le Arti Contemporanee in Rome.

Haar meest controversiele bekroonde ontwerp is die voor de Cardiff Opera House. Gerealiseerde projecten zijn onder andere Vitra brandweerkazerne in Weil am Rhein, The Mind Zone bij de Millenium Dome in Londen en het (tijdelijke) Videopaviljoen in Groningen. Tevens ontwerpt zij meubels, interieurs (restaurant Moonsoon in Sapporo), tentoonstellingsinrichtingen (The Great Utopia in het Guggenheim Museum, New York,1992) en decors (Pet Shop Boys World Tour 1999/2000).Klik hier om de foto presentatie te starten


 

Het weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
BIS 2018
Dossier Batibouw 2019
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3808 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
(NS) © 2002 - 2018 Shift Networks bvba