Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

ABSCIS architecten realiseert BEN notariaat in Gent  

ABSCIS architecten realiseert BEN notariaat in Gent
Dit nieuw kantoorgebouw langs de Kortrijksesteenweg in het groene Sint-Denijs-Westrem omvat een notariaat met erboven een studio. Het gebouw is een massief bakstenen volume gekenmerkt door volumetrische insnijdingen en strategisch geplaatste glaspartijen. De glazen ďlantaarnĒ bovenaan de traphal vormt een minimalistisch lichtbaken langsheen de drukke steenweg. De voorgevel opent zich via de gelijkvloerse foyer naar de straatkant, en onthaalt de bezoekers langs een voorplein. Zo ontstaat een grote visibiliteit en transparantie. Aan de achtergevel kunnen beide aktezalen en de kantoren genieten van een prachtig uitzicht op de landschapstuin met oude bomen.

De vraag van de bouwheer om te voorzien in twee wachtzones bij de aktezalen resulteerde in een open plan, waarbij de centrale patio als structurerend middel werd ingezet om privacy te creŽren zonder dat de transparantie van het open plan verloren zou gaan. Het interieurconcept van het notariaat diende een minimalistische eenvoud en rust uit te stralen, wat gerealiseerd werd door als hoofdkleur wit te gebruiken. De witte gietvloer in combinatie met accenten in essenhout, de verdiepingshoge deuren en het elegante meubilair, creŽren een gesofisticeerde sfeer.

ABSCIS architecten realiseert BEN notariaat in Gent
fotografie: Jeroen Verrecht

De verzonken parking onder het gebouw opent zich ter hoogte van de achtergevel naar de tuin toe, waardoor de parking baadt in het daglicht en de relatie met de landschapstuin voelbaar is. De witte foyer op het gelijkvloers wordt duidelijk aangekondigd in deze open parking, die de bezoekers via deze toegang verwelkomt.

Het landschappelijke karakter van de tuin bleef bewaard door het behoud van de waardevolle oude bomen, en werd verder versterkt door de aanleg van haagmassieven in beuk die de personeelsparking integreert, het aanplanten van vele rododendrons en de aanleg van een bospad. Het voorplein creŽert een architecturale wandeling tot de foyer, in verschillende niveaus, voorzien van meerstammige lage bomen.

De directe confrontatie tussen de landschapstuin en het kantoorgebouw, zorgt voor de aangename sensatie van het wegvallen van de binnen-buiten-grens.

ABSCIS architecten realiseert BEN notariaat in Gent
elegant interieur dat baadt in natuurlijk licht - fotografie: Jeroen Verrecht

Er werd bijzondere aandacht besteed aan duurzaamheid op vlak van water- en materiaalgebruik, energieverbruik, en duurzame technieken op basis van hernieuwbare energie. Alle isolatiematerialen zijn duurzaam door het exclusief gebruik van resol-glaswol en cellulose. Het regenwater wordt 50% gebufferd door groendaken en 50% gerecupereerd voor toiletten en tuinonderhoud. Het gebouw is zeer goed geÔsoleerd en voorzien van schrijnwerk in aluminium met driedubbele zonwerende beglazing. Een elektronisch gestuurde buitenzonnewering met kantelbare aluminium lamellen houdt de overbodige zonnewarmte tegen. Het gebouw wordt verwarmd of gekoeld d.m.v. een performante lucht-water warmtepomp met luchtunits en regeling per ruimte. De ventilatie is volledig mechanisch met warmtewisselaar (systeem D), en voor de verlichting werd enkel warme LED toegelaten.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
11 januari 2018
Nieuwsarchief:   

Meer architectuurnieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelen



Het weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Wat kunt u verwachten van 2018?
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3808 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2018 Shift Networks bvba