Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

The Other Architect - Wat is de rol van een architect?

The Other Architect - Wat is de rol van een architect?
Collage,The Other Architect, 2015 © Christian Lange
In samenwerking met het Canadian Centre for Architecture (CCA) presenteert Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling The Other Architect. Een tentoonstelling waarin een verbreed perspectief op de maatschappelijke rol van de architect wordt verkend. Aan de hand van verschillende casestudies Ė daterend van de jaren zestig van de vorige eeuw tot heden Ė wordt getoond hoe architecten, veelal opererend in multidisciplinaire teams, nieuwe praktijken introduceerden. The Other Architect is samengesteld door het CCA in Montreal en is te zien van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018 in Rotterdam.

The Other Architect, samengesteld door Giovanna Borasi, hoofdcurator van het CCA, toont hoe verschillende ontwerpcollectieven vanaf de jaren zestig de grenzen van de traditionele architectuurpraktijk overschreden. Met hen werd kritisch en fundamenteel onderzoek een immanent onderdeel van een nieuwe architectuurpraktijk op basis waarvan de maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid van architecten werden vergroot. Collaboratieve strategieŽn, nieuw type interventies en een experimentele houding vormen onderdeel van het opvallende instrumentarium van deze architectuur. De vindingrijkheid van deze ontwerpers toont het vermogen van de architectuur om per keer opnieuw gestalte te geven aan een hedendaagse culturele agenda; een les die ook vandaag uiterst relevant blijft.

De alternatieve werkwijzen en strategieŽn kenden allerlei gedaantes, zoals mission statements, manifesten, video's, foto's, notulen en T-shirts. De verschillende documenten en andere artefacten die te zien zijn in de tentoonstelling leggen overtuigend bloot hoe architecten agenderend wisten te zijn zonder de tussenkomst van de gebouwde vorm. Door deze creatieve uitingen samen te brengen wordt het mogelijk een onderling vergelijk te maken en na te gaan of deze veelzijdige benaderingen van architectuur opnieuw van toepassing kunnen zijn.

Klik hier voor meer informatie
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
19 juli 2017
Bron: Het Nieuwe Instituut
Nieuwsarchief:   

Meer architectuurnieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba