Architectuur

Brugge die scoane krijgt een nieuw stadsgedeelte

Brugge die scoane krijgt een nieuw stadsgedeelte
Fotografie: Christophe Van Couteren
De stationsomgeving van Brugge ondergaat momenteel een stevige transformatie. Een nieuw stadsgedeelte groeit er als een paddenstoel uit de grond. Niet onbelangrijk: een verscheidenheid aan nieuwe stedelijke functies maker er deel van uit.
Het masterplan van het Nederlands architectenbureau Neutelings en Riedijk voorziet een eenvoudig grid, dat een duidelijke enveloppe voor de bouwvolumes en de open ruimtes definieert en een grote flexibiliteit toelaat voor architecturale oplossingen en functies.

Medisch onderzoek

Edward Sorgeloose
Architect Edward Sorgeloose
Een belangrijk onderdeel van het project is bestemd voor studentenhuisvesting, gelet op de dichte aanwezigheid van enkele campussen. Daarnaast zin er woonfuncties, retail, parkeren en kantoren voorzien. Het deelproject waar een kantoor werd gerealiseerd is een ontwerp van Edward Sorgeloose Architecture. De opvolging ervan door Architectenbureau Rots. Het kantoor bevat naast administratieve ruimtes, ook ruimtes voor medisch onderzoek.

Terrassen

De planopbouw voorziet in een centrale zone waar de trappenkernen, liften, technische schachten, sanitair en copylokalen in huizen. De laterale zijdes van het gebouw zijn flexibel in te vullen als kantoorplateaus en genieten van optimale daglichttoetreding. Vier van de acht kantoorplateaus werden voorzien met een inpandig terras. Daglichttoetreding wordt zo toegelaten op strategische plekken (bv. wachtruimtes) tot diep in de kern van het gebouw. De terrassen bieden een open zicht op het spoorverkeer, een plek om te dagdromen.

De rationele tektoniek van de gevelindeling en de proportie van het bouwvolume werken mooi samen. Het sober karakter van het gebouw wordt verrijkt door de toepassing van hoogwaardige gevelmaterialen en een doorgedreven geveldetaillering.

Het gebouw werd op een ingetogen en sobere wijze vormgegeven. De gevels van het kantoorgebouw zijn gebaseerd op een rationeel stramien waarbij 30% van de gevel bestaat uit buitenschrijnwerk uit aluminium met heldere beglazing. De overige delen van het gebouw bestaan uit natuursteen. De rationele ritmering van de gevel laat een flexibele indeling van het gebouw toe. Het gevelmateriaal bestaat uit een roodbruine natuursteen en de raampartijen zijn voorzien van een bruingrijze kleur. Het kleurenpalet anticipeert op de patine dat het gebouw zal ondergaan door het fijne stof van het treinverkeer.

Brugge die scoane krijgt een nieuw stadsgedeelte

Team

Architectenbureau ontwerp en vergunning: Edward Sorgeloose Architecture
Architectenbureau aanbesteding en uitvoering: Rots
Bouwheer: Group GL
Aannemer: Interbuild

Ook interessant