Architectuur

Castor kiest voor hedendaags architectuurconcept

Castor kiest voor hedendaags architectuurconcept
Castor, het nieuwe restaurant van opkomend keukentalent Maarten Bouckaert kiest voor een opvallend architecturaal concept met hout en beton als smaakmakers. Maarten Bouckaert en zijn vrouw Stefanie Vandewalle openden begin januari restaurant Castor in Waregem na opgedane ervaring bij o.a. sterrenchef Peter Goossens. Om te kunnen ontsnappen aan de drukke steenweg waarlangs het restaurant gelegen is, verscheen aan de voorzijde een gesloten betonnen wand. Architect Sofie Decaestecker van Inoforma architects bedacht het opvallende architectonisch concept en maakte twee openingen in de gevel om zo een eenvoudige toegang tot het restaurant te creëren.

Plastische structuur

Achter de muur siert een houten wand - een sterk contrasteert met het zichtbeton - die naar binnen doorloopt. De gesloten voorkant steekt af tegenover de open achterkant die groen en licht laat binnenstromen.

Het toegepaste cederhout hout zal buiten vergrijzen en qua verkleuring aansluiten op het beton, terwijl binnen de originele kleur van behouden blijft. Het beton aan de buitengevel werd voorzien van een houten nerfstructuur. Het geeft het gladde beton een ruige en plastische structuur.

Castor kiest voor hedendaags architectuurconcept

Woodface: hout met aluminium

Ook voor de zonnewering van het restaurant werd hout toegepast dat enerzijds functioneel is en anderzijds een warme touch geeft.

Voor de architect was het belangrijk om echte, natuurlijke en eerlijke materialen te gebruiken voor het interieur. Tevens genereert het warme hout een geborgen gevoel en klimaat van luxueuze soberheid. De toepassing van natuursteen voor het vast meubilair - bar, ontvangstmeubel en open haard - sluit perfect bij deze filosofie aan. Het zwarte Nero Marquina geeft contrast met het hout van wanden en vloeren. Zo ontstond een eenvoudige en eerlijke vormgeving waarmee Castor zich graag vereenzelvigt.

Opmerkelijk zijn de cederhouten wanden, ze ogen hedendaags door het gebruik het Woodface gevel-wand-concept waarbij men houten latten combineert met aluminium in dezelfde kleur als die van de raampartijen.

www.restaurantcastor.be

Castor kiest voor hedendaags architectuurconcept

Ook interessant