Architectuur

Herzog & de Meuron presenteert ontwerp Cambridge

Herzog & de Meuron heeft het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor en onderzoekscentrum van biofarmaceutisch bedrijf AstraZeneca in het Britse Cambridge onthuld. Het gebouw krijgt een ovale vorm met een zigzagdak en –gevel. Er is een hoge mate van transparantie voorzien in het ontwerp.

Feitelijk is alles wat in het gebouw gebeurt zichtbaar van buitenaf, dankzij het vele (al dan niet semitransparante) glas. Ook dringt op deze manier daglicht diep naar binnen, wat wordt versterkt door de zigzaggende vorm van het dak.

Het gebouw is georganiseerd rond een publiek toegankelijke binnentuin, waaraan tevens de drie entrees gelegen zijn. Aan de binnengevels van de twee verdiepingen liggen in vorm en opzet variërende ruimtes, waaronder ontmoetingsplekken en kantoren. Laboratoria bevinden zich in aparte secties, iets minder zichtbaar achter translucente ramen.

Naar verwachting is het gebouw op de biomedische campus van Cambridge eind 2016 gereed. Het complex maakt deel uit van een tweeledig masterplan voor het nieuwe terrein van het bedrijf. Na de oplevering zal gestart worden met de tweede fase, waarin nog meer gebouwen zullen worden gerealiseerd.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant