Architectuur

Robbrecht en Daem architecten wint de eerste Jo Crepain Awards

Robbrecht en Daem architecten wint de eerste Jo Crepain Awards
Op vrijdagavond 24 mei heeft de Vlaamse architectenvereniging NAV haar 60-jarige bestaan gevierd tijdens het evenement ‘Architects in Progress’. NAV reikte daarbij voor de eerste maal de Jo Crepain Awards uit. Vlaams minister-president Peeters reikte de Jo Crepain Award voor Architectuurambassadeur in het Buitenland uit aan Robbrecht & Daem. denc!-studio won de Award voor het meest beloftevolle startende architectenbureau. De beroepsvereniging NAV wil met de Awards een hommage brengen aan een van de meest toonaangevende Belgische architecten van de afgelopen eeuw door enkele bureaus te onderscheiden die ontwerptalent koppelen aan goed management en uitstraling in binnen- en buitenland.
Robbrecht en Daem nam het in de categorie architectuurambassadeur in het buitenland na een eerste selectieronde van de jury op tegen Conix RDBM Architects, Julien De Smedt Architects en BURO II & ARCHI + I. In de categorie meest beloftevolle startende bureau verkeerde denc!-studio na een eerste schifting van de jury nog in het gezelschap van Sculp(IT) uit Antwerpen en BLAF architecten uit Lokeren.

NAV-voorzitter Danny Windmolders: “meer erkenning voor architecten broodnodig”

NAV reikt de awards uit in de geest van de in 2008 overleden architect Jo Crepain. “Er bestaan inderdaad veel awards, maar die hebben alle betrekking op architectuur als een cultureel fenomeen”, verduidelijkt Danny Windmolders, nationaal voorzitter van NAV. “Uiteraard is dat een belangrijke dimensie van architectuur, maar de architect zelf en zijn professionele bestaan blijven steevast in de kou staan. De economische kant van het beroep wordt vaak verwaarloosd. Meer erkenning voor die aspecten is volgens ons broodnodig. Jo Crepain is wat dat betreft een symbolische figuur. Zijn hele, jammer genoeg veel te korte leven, heeft hij gevochten voor meer erkenning voor ons beroep. Zo heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd voor de Vlaamse architect, zonder dat dit in eigen land altijd naar waarde is geschat. Ook was hij steeds erg begaan met de mogelijkheden die jonge architecten beroepsmatig krijgen. Vandaar dat wij zo verheugd zijn dat we onze awards naar hem mochten noemen.”
“De eerste Award is gereserveerd voor het meest beloftevolle startende architectenbureau. Hiermee willen we een jong architectenbureau dat goed bezig is, een duwtje in de rug geven. Daarnaast hebben we een award voor ‘ architectuurambassadeur in het buitenland’. Deze prijs gaat naar een Belgisch bureau dat ook in het buitenland hoge ogen gooit en dus onze architectuur internationaal promoot. De bedoeling is dat we deze awards voortaan elke twee jaar uitreiken.”

Award ‘architectuurambassadeur in het buitenland’: Robbrecht en Daem architecten
De jury van de Jo Crepain Awards schenkt de award voor architectuurambassadeur in het buitenland aan Robbrecht en Daem architecten. De prijs vormt een bekroning die de internationale uitstraling van het bureau en zijn toekomstgericht bestuur in de verf zet en geeft het kantoor een erkenning als ambassadeur van de Belgische architectuur. De jury looft daarbij de bijzondere dynamiek van Robbrecht en Daem architecten. Juryvoorzitter Rik Neven, hoofdredacteur van de website Architectura.be, verantwoordt de keuze van de jury: “Robbrecht en Daem overstijgt het concept van architectuur als een louter bouwkundig begrip. Van bij de oprichting heeft het bureau, onder meer door een sterke invloed van de kunsten, een architecturale precisie ontwikkeld die het bureau vandaag de internationale uitstraling geeft die het verdient. Met projecten als de stadshal in Gent of het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bewijst Robbrecht & Daem dat Belgische architectuur in het buitenland groot aanzien heeft.”

Award ‘Meest beloftevolle startende bureau’: denc!-studio
Het jonge architecten- en studiebureau denc!-studio uit Gent gaat aan de haal met de award voor meest beloftevolle startende bureau. Volgens de jury van de Jo Crepain Awards springt denc!-studio uit de band door de sterke combinatie van mooie architectuur, innovatie en een heldere visie op management. Juryvoorzitter Rik Neven legt uit: “De knowhow en praktijkrealisaties van dit kantoor zijn het resultaat van jaren werk in wetenschappelijk onderzoek, specialisatie in vormgeving, consultancy in constructie en bouwfysica en technisch advies. Die ervaring, de wilskracht om anders te willen zijn dan de anderen en een continue drang naar innovatie maakt dat het bureau een enorm potentieel heeft voor de toekomst. Hun frisse mindset maakt denc!-studio de terechte winnaar van de award voor meest beloftevolle startende bureau.”

Vlaams minister-president Kris Peeters: “duurzaam én esthetisch én rendabel bouwen”
Vlaams minister-president Peeters reikte de Jo Crepain Award voor Architectuurambassadeur in het Buitenland uit .“Jo Crepain toonde dat we duurzaam én esthetisch én rendabel kunnen bouwen”, aldus Kris Peeters. “Het NAV kiest er dan ook terecht voor om vandaag voor de eerste maal de Jo Crepain Awards uit te reiken. Met de Jo Crepain Awards worden door NAV schitterende voorbeelden in de kijker geplaatst. Ik wil NAV dan ook van harte feliciteren met haar 60e verjaardag, en danken voor de organisatie. Het NAV weet de belangen van de architecten met verve te verdedigen, en denkt ook vooruit: de creativiteit van haar leden is een inspiratie om zelf te blijven innoveren”, aldus minister-president Peeters.

Biografie Jo Crepain
Jo Crepain (1950-2008) begon in het revolutiejaar 1968 aan zijn architectuurstudies en bleef zijn hele leven een rebel. In 1973 verwierf hij aan het Antwerpse Henry van de Velde-instituut het architectendiploma, vier later dat van stedenbouwkundige. Zijn professionele bestaan kende een schroeiende start. In 1974 werd hij voor de woning met kapperszaak Roels onderscheiden met de Robert Maskens-prijs, de belangrijkste Belgische architectuuraward. Op 1 mei 1976 richtte hij mee het ontwerpcollectief SILO op dat grote projecten van sociale woningbouw wou realiseren, maar vijf jaar later ontgoocheld weer werd ontbonden. Wel wist hij de toenmalige gemeenschapsminister van Huisvesting te overhalen om twee WISH-ontwerpwedstrijden voor sociale woningbouw te organiseren. Zijn kritische houding tegen het aperte gebrek aan belangstelling voor architectuur leverden op termijn resultaat op. Hij omarmde het postmodernisme, maar zou later evolueren naar een ingetogen architectuur, geënt op de context. In 1988 kreeg hij de prestigieuze Premio Palladio. Zijn talent werd in die periode gesmaakt in Nederland, waar hij talrijke grote projecten realiseerde. In eigen land ontwierp hij naast een groot aantal woningen onder andere het UCO-gebouw in Gent, het bedrijfsgebouw van Renson in Waregem dat in 2003 een Energie Award kreeg, en het gebouw van Telindus in Haasrode. In 2006 ruilde hij zijn bureau Jo Crepain Architect nv in voor Crepain Binst Architecture nv, een samenwerking met Luc Binst. Amper twee jaar later overleed hij. Veel te vroeg.

Biografie Robbrecht en Daem architecten
Robbrecht en Daem architecten werd in 1975 opgericht door Paul Robbrecht en Hilde Daem. Sinds ruim 35 jaar realiseert het bureau projecten die nooit onopgemerkt voorbijgaan. Het Concertgebouw in Brugge (2002), de uitbreiding van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam (2004), de Whitechapel Gallery in London en de stadshal in Gent (2012) zijn maar enkele van hun bekende werken.

Bovendien houdt het bureau, met een atelier in de oude volksbuurt aan de Brugse Poort in Gent, er een heel eigen dynamiek op na. Het overstijgt het concept van architectuur als een louter bouwkundig begrip. Van bij de oprichting hebben de kunsten altijd een sterke invloed gehad op wat Robbrecht en Daem onder architectuur verstaan. Visuele kunsten, muziek, dans en theater functioneren daarbij als kleine labo’s om architecturale precisie te ontwikkelen. Robbrecht en Daem wil met die mindset een hedendaagse en humane positie innemen.

Met hun projecten viel Robbrecht en Daem al vaak in de prijzen. In 1997 sleepte het bureau de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur in de wacht, samen met Marie-Josée Van Hee. In 2008 ontvingen ze de International Klippan Award voor de kleine concertzaal in Gaasbeek en in 2009 werden ze door het Royal Institute of British Architects beloond voor hun werk met de erkenning als International Fellow. In de zomer van 2012 waren ze verder ook te gast op de tentoonstelling Common Ground met curator David Chipperfield, in het kader van de Architectuurbiënnale in Venetië. Op 26 mei 2013 opent in Krefeld, Duitsland de maquette op schaal 1:1 van een Golf Clubhuis naar het ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe.

Biografie Architecten- en studiebureau denc!-Studio
Architecten- en studiebureau denc!-studio zag in 2004 het levenslicht in het Gentse en is genoemd naar oprichters en zaakvoerders Delphine Deceuninck en Bart Cobbaert. Als architecten- én studiebureau begeleidt het klanten in de realisatie van een duurzaam en energiebewust ecologisch bouwproject. De knowhow en praktijkrealisaties van dit kantoor zijn het resultaat van jaren werk in wetenschappelijk onderzoek, specialisatie in vormgeving, consultancy in constructie en bouwfysica en technisch advies bij het passiefHuis-Platform. De onderneming wil anders zijn dan anderen en draagt continue innovatie dan ook hoog in het vaandel. Denc!-studio gaat samen met de opdrachtgever altijd op zoek naar een energiebewust verhaal, voor minder doen ze het immers niet.

Die duurzame toegangscode veroorzaakte in het begin een gevecht tegen het financieel bestaansminimum, maar nu zorgt ze net voor het onderscheidend vermogen van het kantoor. Dat blijkt onder meer uit de mooie lijst met projectrealisaties. Daarnaast behaalde het kantoor al talloze nominaties en ereplaatsen in wedstrijden waaronder een finaleplaats in de ‘the blue house’-wedstrijd voor duurzaam en betaalbaar wonen in 2012. Ook kreeg het bureau in 2010 een eervolle vermelding in de BIS-architectuurwedstrijd en kwam het als laureaat uit de bus in onder meer de ‘Award Duurzame Woning 2011 DUBO-Limburg’ en de architectuurwedstrijd ‘Cohousing Waasland’. Vorig jaar behaalde denc!-studio met Team DOK9000 de eerste plaats in de eerste wedstrijdronde van het project ‘Oude Dokken’ in Gent.

De trofee NIAPERC: een kunstwerk van Nick Ervinck
Nick Ervinck (°1981, België) tast de grenzen van en de interactie tussen diverse disciplines af. Met behulp van innovatieve materialen en technieken als 3D-printing exploreert hij het esthetische potentieel en de veerkracht van beeldhouwkunst, animatie, installatie, architectuur en design. Daarbij verliest hij nooit de historische dimensie uit het oog, vermits zijn werk vol verwijzingen zit, bijvoorbeeld naar Hans Arp, Henry Moore, Barbara Hepworth en Greg Lynn. Voor zijn werk ontving hij de Godecharle-prijs voor beeldhouwkunst (2005), de Prijs Maïs van de stad Brussel (2006), de prijs voor Beeldende Kunst van de provincie West-Vlaanderen (2006) en de publieksprijs voor nieuwe media van de stichting Liedts-Meesen (2008). In dat laatste jaar werd hij ook laureaat van de Rodenbach Fonds Award. Hij stelde onder meer tentoon in MOCA Shanghai, MARTa Herford, Kunstverein Ahlen, Buda Kortrijk, SMAK Gent, Zebrastraat Gent, HISK Gent, Odette Oostende, Superstories Hasselt, Koraalberg Antwerpen, M Leuven, Brakke Grond Amsterdam, MAMA Rotterdam, Biënnale Oklahoma en Telic Art Exchange Los Angeles/Berlin.

Ook interessant