Architectuur

bis-architectuurwedstrijd: Groen Steenbrugge

Het woon- en werkproject ‘Groen Steenbrugge’ ligt aan de Brugse buitenrand, langs het kanaal Gent-Brugge en de Kortrijkstraat, een belangrijke invalsweg naar Brugge. Sinds 1995 stonden hier oude garageloodsen en een herenhuis leeg. Het verval was duidelijk. Na de sloop van de bouwvallige loodsen (het waardevolle herenhuis werd behouden), ontstond plaats om het gemengd project Groen Steenbrugge op te starten.

klik hier voor een fotospecial van dit project

Dit omvat een nieuwbouwkantoor en 8 eengezinswoningen, bovenop een gezamenlijke ondergrondse parking met 27 plaatsen. Het herenhuis werd gerenoveerd tot studentenhuis.
De diversiteit van de gebruikers - wonen / kantoor / studenten - en de specifieke schikking van de bouwvolumes in functie van oriëntatie, privacy en densiteit bepalen de context en betekenis van het project. Doorheen de dag verschuiven de activiteiten op de site. Op weg naar school of werk kruisen bewoners en kantoormedewerkers elkaar. Spelende kinderen in de binnenstraat komen zwaaien voor de ruit van het kantoor. Er is ruimte voor ontmoeting en interactie, zonder schending van de privacy.

Een centraal, breed wandel- en fietspad doorkruist de site en verbindt de Kortrijkstraat met het achtergelegen wooneiland ‘Laurierenhof’. Aldus is een vitale schakel hersteld. Alle autoverkeer op de site wordt geweerd, en gaat ondergronds. Vanuit de ondergrondse parking worden zowel de woningen als het kantoor, via een eigen trap bereikt.
De opdrachtgever koos voor een duurzaam project en legde de lat vrij hoog. Alle woningen vertrekken van een maximum E65-peil. Door eigen keuzes kunnen de bewoners het E-peil nog aanzienlijk verlagen. Het kantoor is de voortrekker in het duurzame verhaal: warmtepomp, groendak, balansventilatie, fotovoltaïsche zonnepanelen, doorgedreven thermische isolatie, energiezuinige technische apparatuur, regenwaterrecuperatie …

Architect: Groep3 architectuurburo, Brugge, www.groep3.be


foto's: Fien Muller

Wat overtuigde de jury?
  • Dit was het interessantste van de ingezonden ‘grotere’ projecten waarbij wonen en werken (én studeren) op dezelfde ‘site’ maar in verschillende gebouwen verweven werden.
  • Rationeel gebruik van de beschikbare ruimte met toch voldoende buitenruimte.
  • Goede en duurzame organisatie van de hele site.
  • Goed gepositioneerde woningen waardoor die voldoende daglicht binnenkrijgen zonder dat dit de privacy in het gedrang brengt.
  • Respect voor het bestaande herenhuis.
  • De nodige aandacht voor energiezuinige oplossingen.
  • Zeer geslaagde keuze voor de gevels in baksteenmetselwerk.

Samengevat: een goed bestudeerd en geïntegreerd project.

klik hier voor een fotospecial van dit project

Bekijk ook de andere Laureaten:

Ook interessant