Architectuur

Serpentine Pavilion van Jean Nouvel open vanaf 10 juli

Na SANAA was het deze keer de beurt aan Jean Nouvel om een ontwerp te maken voor de Serpentine Gallery in Londen dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. Het paviljoen, het tiende in de reeks, is van 10 juli te bezoeken tot oktober. Dan wordt het net als zijn voorgangers afgebroken.
Net zoals in eerdere edities vroeg de Serpentine Gallery voor haar tijdelijke zomerpaviljoen een architect die nog niet eerder iets in Groot-Brittannië had gebouwd. Wederom was er ook maar zes maanden om het ontwerp te maken en uit te voeren.

Het ontwerp van Jean Nouvel is opgebouwd uit ver uitkragende staalconstructies, die zijn overspannen met textiel. Een deel van de constructie is, net als een zonwering, in te vouwen. Een schuine, vrijstaande wand steekt twaalf meter de lucht in.

Door het paviljoen een fel rode kleur te geven wilde de architect het paviljoen af laten steken tegen de groene omgeving. Daarbij is de rode kleur ook een verwijzing naar Britse iconen als de Britse postbussen en dubbeldekkerbussen.

Het ontwerp heeft Jean Nouvel uitgewerkt met Arup. Het paviljoen wordt aanstaande zaterdag, 10 juli 2010, voor het publiek geopend. Aan het einde van de zomer, na 17 oktober 2010, wordt het paviljoen weer afgebroken.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant