Architectuur

Peter Zumthor wint Pritzker Prize 2009

De Zwitserse architect Peter Zumthor (65) is gekozen tot de Pritzker Architecture Prize Laureate 2009, de hoogste onderscheiding in de architectuur. De ceremonie zal op 29 mei plaatsvinden in Buenos Aires in Argentinië. De prijs – die vaak de ‘Nobelprijs van de architectuur’ wordt genoemd - behelst een bronzen medaille en geldbedrag van 100.000 Amerikaanse dollar (circa 75.000 euro).

Thomas J. Pritzker, voorzitter van The Hyatt Foundation, die de prijs uitreikt, noemde Zumthor een “meester-architect, die overal ter wereld wordt bewonderd door collega’s.” Zijn werk is “gefocust, compromisloos en zeldzaam vastbesloten.”

“Alle gebouwen van Peter Zumthor,” voegde Pritzker toe, “hebben een sterke, tijdloze aanwezigheid. Hij heeft het zeldzame talent om een helder en rigoureus denkkader te combineren met een waarlijk poëtische dimensie – daardoor blijft zijn werk inspireren.”

Zumthors oeuvre is betrekkelijk klein, maar – wellicht daardoor – kwalitatief zeer hoogwaardig. De meeste projecten zijn gerealiseerd in Europa. Behalve in Zwitserland, staan zijn gebouwen in Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Engeland, Spanje, Noorwegen, Finland en de Verenigde Staten.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant