Architectuur

Fotospecial Zaha Hadid (1950 - 2016)

Zaha Hadid was van de meest toonaangevende architecten, ze overleed op donderdag 21 maart 2016 aan een hartaanval. Zij heeft een uitermate persoonlijke architectonische taal ontwikkeld die ongekend dynamisch en tegelijk ook bedachtzaam is. Terwijl aanvankelijk slechts een klein aantal van haar ontwerpen - met veel succes - gerealiseerd is, deed elk nieuw project de architectuurwereld weer verbaasd staan over haar revolutionaire vormentaal en ideeën. Hadid heeft een grote groep aanhangers die bestaat uit zowel studenten als architecten, bouwmeesters en trendwatchers. In Antwerpen wordt momenteel de het havenhuis afgewerkt naar een ontwerp van Hadid.

Zaha Hadid’s meesterwerken worden tentoongesteld in ’s werelds meest vooraanstaande musea en getuigen van een bevlogenheid en een dynamische ruimtelijkheid die onder meer doen denken aan de mentale en artistieke kracht waarvoor kunstenaars zoals Malevitch, Kandinsky, Tatlin en Marinetti ook vandaag de dag nog staan. Ze doen ook denken aan de vloeiende lijnen van de Irakese tapijten uit Hadids jeugd.

Zaha Hadid is in 1950 geboren in Bagdad en volgt haar opleiding aan de Londense Architectural Association. In 1977 ontvangt ze de Diploma Prize. Een partnerschap met Rem Koolhaas en Elia Zenghelis bij OMA (Office for Metropolitan Architecture) volgt, en ze gaat doceren aan dezelfde Architectural Association. Tot 1987 heeft ze hier een eigen studio. Ze neemt deel aan een groot aantal internationale prijsvragen waarvan ze er vele wint, onlangs nog voor het Cincinnati Contemporary Art Museum en het Centro per le Arti Contemporanee in Rome. Ook won Hadid als eerste vrouw de Pritzker Prize (2004) en de RIBA Royal Gold Medal (2016).

Haar meest controversiele bekroonde ontwerp is die voor de Cardiff Opera House. Gerealiseerde projecten zijn onder andere Vitra brandweerkazerne in Weil am Rhein, The Mind Zone bij de Millenium Dome in Londen en het (tijdelijke) Videopaviljoen in Groningen. Tevens ontwierp ze meubels, interieurs (restaurant Moonsoon in Sapporo), tentoonstellingsinrichtingen (The Great Utopia in het Guggenheim Museum, New York,1992) en decors (Pet Shop Boys World Tour 1999/2000).

De fotospecial is helaas niet meer beschikbaar.

Ook interessant