Architectuur

Jane Jacobs nog steeds actueel

Vandaag verschijnt de allereerste Nederlandse vertaling van Jane Jacobs’ Death and Life of Great American Cities (1961), een van de meest invloedrijke boek in de geschiedenis van de stedenbouw en stadsplanning. Jane Jacobs overleed in 2006 op 89-jarige leeftijd, maar vormt voor velen nog steeds een inspiratiebron voor een humane stad. Deze inspiratie is onder meer terug te vinden in de essaybundel ‘De levende stad. Over de hedendaagse betekenis van Jane Jacobs’ die samen met de vertaling wordt gepubliceerd. En om nog meer inspiratie op te doen wordt van donderdag 29 oktober t/m zondag 1 november in Rotterdam het Jane Jacobs Festival ‘Ode aan een urban goddess’ georganiseerd.

Jane Jacobs

Schrijfster, analiste, moreel denker, activiste, self-made economist, stadsfilosoof en als krachtige critica van starre autoriteiten een notoire ‘pain in the ass’: Jane Jacobs. De vrouw met de karakteristieke jampotglazen bril heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt met haar scherpe stadsobservaties, haar pleidooi voor gemengde buurten en een kleinschalige stadseconomie. ‘You’re forgetting the people and the streets’ schreef ze in 1961 in haar manifest tegen de modernistische planologie The Death and Life of Great American Cities. Actief protesteerde ze tegen sloop van het monumentale Penn Station en tegen de sociaal verwoestende doorbraken van expressways. Bijna 50 jaar na haar eerste publicatie en acties is haar werk en houding ten opzichte van stadsplanning vaak nog opvallend toepasbaar. De brute modernisten zijn vervangen door snelscorende projectontwikkelaars en murwmakende bureaucraten. Jane Jacobs vormt daarom nog steeds een inspiratiebron voor veel stedelijke vernieuwers.

Dood en leven van grote Amerikaanse steden
Jane Jacobs
vertaling: Maarten Polman
ISBN 9789085067849
456 pagina's | € 24,50
Uitgeverij SUN architecture en Trancity

De levende stad
In de essay-bundel ‘De levende stad’ nemen invloedrijke architecten, stedenbouwers, sociale wetenschappers en economen de standpunten van Jane Jacobs onder de loep en vragen zich af wat hun betekenis is voor de Nederlandse stad van de eenentwintigste eeuw. Haar vier principes van diversiteit (functiemenging, kleine bouwblokken, de mix van oude en nieuwe gebouwen, concentratie) nog steeds actueel. Maar ook haar ideeën over het gebruik van de stoep, de aansluiting van woning en openbare ruimte, de economie van de stad en het regenerend vermogen van stadswijken zijn nog altijd toepasbaar. En bovenal was zij een van de eersten die op straat ging kijken hoe de stad nu echt ‘werkte’. De essays in deze bundel laten zien dat, met kritische kanttekeningen, het gedachtegoed van Jacobs ook nu nog volop bruikbaar is om stedelijke problemen in oude en nieuwe wijken op te lossen. Met bijdragen van: Simon Franke, Gert-Jan Hospers, Kees Christiaanse, Arie Lengkeek, Arnold Reijndorp, Dany Jacobs, Lia Karsten, Talja Blokland, Joost Beunderman/Gert Urhahn, Jos Gadet, Ivan Nio, André Ouwehand, Mark van Twist/Wouter-Jan Verheul/Mark van Ostaijen.

De levende stad. Over de betekenis van Jane Jacobs
Simon Franke, Gert-Jan Hospers (redactie)
ISBN 9789085067856
144 pagina's | € 19,50
Uitgeverij SUN architecture en Trancity