Zoveel kan je besparen met het juiste glas

Bron: Bouw & Wonen
Zoveel kan je besparen met het juiste glas
Heb je last van tocht door de ramen en vocht in de vensterbank? Of wil je de isolatiewaarde van je woning verhogen? Door het vervangen van de glazen bespaar je tussen de 140,- en 280,- per jaar op je energierekening! Benieuwd hoe je dit bereikt? Lees dan snel verder!

Glas als isolatie

Enkel glas wordt tegenwoordig niet meer geplaatst. En dat is logisch: enkel glas bestaat namelijk uit n glasplaat en heeft geen isolatiewaarde. Als je enkel glas hebt, merk je tocht en kou door de ruiten naar binnen komen en heb je last van vocht in je vensterbank. Dit kan leiden tot diverse vochtproblemen.

Er zijn verschillende soorten glas die wel isoleren. Maar welke kies je? De keuze van welk type glas het beste aansluit op jouw wensen hangt af van het type kozijnen, de gewenste isolatiewaarde en je budget. Niet iedere glassoort past op je kozijnen, het is ook een goed idee om hiernaar te informeren bij de glashandel. Een glaszetter geeft graag advies over soorten glas en voert het vervangen van je glas en eventueel de kozijnen zorgvuldig uit. Op zoek naar een glaszetter? Op Glashandelgids.nl vind je een overzicht van alle glaszetters in Nederland.

Zoveel kan je besparen met het juiste glas

Soorten isolatieglas

Er zijn verschillende soorten isolatieglas: dubbel glas, HR, HR+, HR++ en triple glas. Zoals de naam al aangeeft bestaat dubbel glas uit twee glasplaten en isoleert het beter dan enkel glas. Ten opzichte van de verschillende types HR-glas is de isolatiewaarde matig bij dubbel glas.

Het verschil tussen dubbel glas en HR glas is dat HR glas uit twee glasplaten bestaat die behandeld zijn met coating. Tussen de glasplaten bevindt zich gas. Bij triple glas of HR+++ glas bestaat het glas uit drie platen met coating en isolerend gas.

Het grootte voordeel van isolatieglas is dat de woning warmte beter vasthoudt. Je hebt geen last meer van kou, tocht of een vochtige vensterbank. Op deze manier bespaar je ieder jaar op je energierekening! Goed voor de woningwaarde n het klimaat! Ook s zomers merk je voordelen: op tropische dagen blijft je woning koeler. Daarnaast werkt isolatieglas inbraak- en geluidswerend.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt met de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte je verliest. In de onderstaande tabel staat de U-waarde per glassoort.

GlassoortU-waarde
Enkel glas5.8
Dubbel glas2.8
HR1.7 2.0
HR+1.3 1.6
HR++1.2
HR+++0.5 0.9

Kozijnen vervangen

Als je toch de glazen gaat vervangen, is dat een goed moment om ook even te kijken naar de kwaliteit van je kozijnen. Via de kozijnen gaat namelijk ook veel warmte verloren als deze verouderd zijn. In sommige gevallen past de nieuwe gekozen glassoort niet in je huidige kozijnen en zullen deze dus ook vervangen moeten worden.

Kunststof kozijnen hebben een goede isolatiewaarde in tegenstelling tot houten of aluminium kozijnen. Dit komt doordat de profielen van deze kozijnen anders zijn opgebouwd, namelijk met luchtkamers. Er zijn verschillende typen kunststof kozijnen met ieder een ander profiel. Het beste is dus om ook voor kozijnen te kijken naar de U-waarde. Kies een kozijn met een U-waarde lager dan 1.5 voor de beste isolatiewaarde!

Zijn je kozijnen niet aan vervanging toe, maar hebben ze wel een opfrisbeurt nodig? Lees handige tips in het artikel Je woning opfrissen met kleur: de mogelijkheden!

Zoveel kan je besparen met het juiste glas

Kosten & besparing

Benieuwd naar de kosten en hoeveel je bespaart? Als je enkel glas vervangt door dubbel glas kost dit je gemiddeld 65,- per m. Bij een woning met 20 m glas loopt de besparing jaarlijks op naar 140,-.

Dubbel glas isoleert lang niet zo goed als HR+++ glas.

HR+++ glas, of triple glas, kost 120,- per m. Duurder in de aanschaf, maar de besparing is ook vele malen hoger. Met 20 m HR+++ glas bespaar je al snel 280,- per jaar op je energierekening. De meeste huishoudens kiezen voor HR++ glas. Je betaalt 80,- per m en bespaard jaarlijks 260,-, bij woningen met 20 m glas.

In de onderstaande tabel vind je een handig overzicht van alle kosten, de isolatiewaarde en besparing.
Nog meer besparen? Overweeg dan zonnepanelen! Bekijk waar je op moet letten bij het legplan van zonnepanelen. Er zijn overigens vele soorten zonnepanelen, elk met een eigen rendement. Het is een slim idee om je hierin te verdiepen als je maximaal wil besparen.

GlassoortGemiddelde prijs*IsolatiewaardeEnergiebesparing per woning met 20 m glas
Dubbel glas65,- per m2.8140,- per jaar
HR70,- per m1.7 2.0180,- per jaar
HR+75,- per m1.3 1.6220,- per jaar
HR++80,- per m1.2260,- per jaar
HR+++ / triple glas120,- per m0.5 0.9280,- per jaar
*Let op: dit is de gemiddelde prijs per m, exclusief montagekosten!

Zoveel kan je besparen met het juiste glas

Subsidies

Wanneer je isolatieglas laat plaatsen, heb je recht op verschillende subsidies. Zo bespaar je niet alleen op je energierekening, maar wordt de aanschaf ook een stuk voordeliger!

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is geldig isolerende maatregelen. De subsidie geldt als je binnen 2 jaar twee of meer onderdelen van je woning laat isoleren. Denk hierbij aan dakisolatie, het isoleren van de buitenmuur, vloer of het plaatsen van isolatieglas. Het is ook mogelijk om het plaatsen van isolatieglas te combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Met deze subsidie krijg je ongeveer 30% van de kosten terug. Aan de subsidie zitten wel een aantal voorwaarden.

Zo geldt de ISDE alleen voor HR++ of triple glas en moet het bestaande glas daardoor worden vervangen. Bij triple glas ben je verplicht om ook de kozijnen te vervangen voor isolerende kozijnen. Meer informatie lees je op rvo.nl.

Naast de subsidie zijn er ook diverse leningen voor woningisolatie. Bijvoorbeeld de Energiebespaarlening of Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie. Bij een hypotheek afsluiting is het mogelijk om extra te lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals het vervangen van glas. De lening bedraagt tot 6% van de woningwaarde tot maximaal 9.000,-. Meer informatie vind je in de Energiesubsidiewijzer op verbeterjehuis.nl.

Jaarlijks bespaar je veel op je energierekening als je kiest voor het vervangen van je glas door isolatieglas. En ook op het vervangen van het glas zelf is het mogelijk om te besparen door gebruik te maken van de beschikbare subsidies op isolatie! Er zijn overigens meer manieren om het huis energiezuinig te maken, bijvoorbeeld door zuinig te verwarmen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo