Energie

Zonnepanelen steeds populairder, maar zijn ze ook rendabel?

Zonnepanelen steeds populairder, maar zijn ze ook rendabel?
De zon schijnt voor iedereen. In Nederland en België kunt u jaarlijks maar liefst 1450 tot 1500 uur genieten van de zon. Met zonnepanelen geniet u nog meer van de zon. Door te investeren in zonnepanelen bent u zelfvoorzienend voor uw energie. Daarnaast helpt u mee om de klimaatdoelstellingen te behalen. Wie gaat investeren in zonnepanelen komt er al snel achter dat er een hoop verschil zit tussen de diverse modellen. We keken voor u naar de belangrijkste verschillen. Daarnaast keken we voor u naar de prijzen en het beste type zonnepanelen voor uw situatie.

Weet hoeveel u betaalt

Zonnepanelen zijn een kostbare investering. Wie ze gaat aanschaffen komt er al snel achter dat er meerdere varianten verkrijgbaar zijn met ieder hun eigen prijzen. We vroegen van de meest verkochte types zonnepanelen de prijzen op. Men stuurde ons de onderstaande offertes.

Welk type zonnepaneel gaat u aanschaffenGeschikt voor welke dakenVermogen per stukPrijs per stuk vanaf
Zonnepaneel polykristallijn oude generatieTuinhuisje, Zwembad etc. Niet geschikt voor woonhuizen225 Wp159 euro
Zonnepaneel polykristallijn nieuwe generatieDak op het zuiden295 Wp198 euro
Zonnepaneel monokristallijnAlle daken335 Wp239 euro
Zonnepaneel dubbelwandigAlle dakenVanaf 365 WpVanaf 369 euro

De diverse modellen toegelicht

Zonnepanelen onderscheiden zich van elkaar doordat ze op verschillende manieren energie opwekken. Allereerst is daar het polykristallijn silicium zonnepaneel van de oudere generatie. Deze panelen zijn gemaakt van silicium wat is gesmolten en vervolgens tot platen geperst. De panelen van dit type zijn ongecontroleerd gekoeld. Daardoor zitten er een hoop naden tussen de silicium deeltjes. De panelen wekken enkel energie op uit direct zonlicht waardoor ze niet genoeg energie opwekken voor een huishouden. Het polykristallijn silicium van de nieuwe generatie is op dezelfde manier gemaakt, maar het is semi gecontroleerd gekoeld. Daardoor zitten er veel minder naden in het materiaal waardoor 25 tot 50 procent van het daglicht kan worden gebruikt voor het opwekken van energie. 100 procent van het zonlicht wordt omgezet in energie. Monokristallijn silicium is gemaakt van verhit silicium wat tot platen wordt geperst en wat naderhand gecontroleerd gekoeld wordt. Deze panelen bevatten geen naden waardoor ze de volle 100 procent van het daglicht en van het zonlicht kunnen omzetten in energie. De panelen hebben allemaal het nadeel dat ze bij een buitentemperatuur vanaf 25 graden in de spaarstand kunnen springen. Doordat de warmte wordt gereflecteerd door de metalen drager van het paneel raakt het zonnepaneel oververhit. Wie wil voorkomen dat dit gebeurt investeert het beste in de dubbelwandige zonnepanelen. Deze variant wekt aan de voor- en achterkant energie op. Daarnaast raakt het niet oververhit, waardoor de energie opbrengst constant is.

Zeker weten hoeveel panelen u aanschaft

De grote vraag die u zich natuurlijk stelt is hoeveel zonnepanelen u moet aanschaffen om te voorzien in voldoende energie voor uw huis. We hebben voor u gekeken hoe u dit kunt berekenen. Allereerst dient u een aantal gegevens te verzamelen. Uw energieverbruik is heel belangrijk. Dit kunt u aflezen op de jaarafrekening van uw energiebedrijf. Een gemiddeld huishouden in Venlo heeft een energieverbruik van 3700 kWh per jaar. Daarnaast kijkt u naar de ligging van uw dak. Een dak op het zuiden zal procentueel meer zon vangen dan een dak wat op een andere richting is gebouwd. U moet het vermogen van de zonnepanelen in Wp vermenigvuldigen met een bepaalde factor. Een dak op het noorden, westen of oosten zal factor 0,85 behalen terwijl een dak op het zuiden 0,89 als factor heeft. Dit vermenigvuldigt u met het vermogen van de zonnepanelen. Met een zonnepaneel met een vermogen van 335 Wp kunt u dus 298 kWh elektriciteit op jaarbasis opwekken. Een gezin met een verbruik van 3700 kWh per jaar heeft dus 3700 / 298 = 13 zonnepanelen nodig van dit vermogen om te voorzien in het volledige energieverbruik. Het is aan te raden om te investeren in zonnepanelen die een wat hogere energieopbrengst garanderen. Dat doet u omdat bij het afsluiten van het gasnet meer stroom moet worden gebruikt om warmte op te wekken voor uw huis. Verder verdient een dergelijke installatie zich sneller terug omdat u meer energie terug levert aan het energienet.

Uw voordelen bij zonnepanelen

Schaft u zonnepanelen aan dan heeft u meerdere voordelen. Een groot voordeel is wel dat u bij een overproductie energie terug levert aan het energienet. U ontvangt daar een vergoeding voor via de energieleverancier. Het gaat hier om het bedrag wat u anders per kWh had moeten betalen inclusief de heffingen en toeslagen. Daardoor verdient u de installatie sneller terug. Het streefdoel van de overheid is dat u de installatie binnen 7 jaar terug verdient. Daartoe wordt de salderingsregeling zoals die nu bestaat binnenkort veranderd. De heffingen die u krijgt terugbetaald worden vanaf 2023 vervangen door een flexibele subsidie. De jaren dat u gebruik maakte van de salderingsregeling worden dan verrekend.

Eerst prijzen vergelijken

Gaat u zonnepanelen kopen, vergelijk dan eerst de prijzen. Dat doet u via onderstaande button. U ontvangt van lokale installateurs meerdere prijsopgaven om te vergelijken. Zodoende komt u tot de beste keuze voor uw huishouden.

Ook interessant