Zoldervloer isoleren: de voordelen en kosten

18 oktober 2022 Bron: Bouw & Wonen
Zoldervloer isoleren: de voordelen en kosten
Het isoleren van de zoldervloer heeft enkele voordelen, bijvoorbeeld wanneer je de zolder als leefruimte wil gaan gebruiken. Daarbij heeft het uiteraard ook effect op het behouden van de warmte in je huis, zo wordt de energierekening iets lager. In dit artikel lees je alles over deze voordelen en de bijbehorende kosten.

Wat zijn de voordelen van het isoleren van een zoldervloer?

Het isoleren van de zoldervloer heeft veel voordelen, daarbij is het ook een uitstekende combinatie met bijvoorbeeld dakisolatie, spouwmuurisolatie en andere energiezuinige maatregelen volgens Javo. De voordelen van het isoleren van je zoldervloer zijn:

 • Het renoveren van de zolder als leefruimte wordt steeds populairder. Wanneer je de zolder gaat gebruiken als leefruimte hoef je minder snel de gehele zolder te verwarmen. Zo is het een aangename ruimte voor gebruik als bijvoorbeeld een slaapkamer of badkamer.
 • Het isoleren van je woning, en daarbij dus ook de zoldervloer, betekent dat warmte beter in huis blijft en kou minder snel kan binnendringen. Hierdoor kan je de verwarming lager zetten wat op jaarbasis flink kan besparen.
 • Zoldervloerisolatie is een prima alternatief op dakisolatie. Wanneer je dakbedekking niet geschikt is voor isolatie, of je niet de investering kan maken in een dakrenovatie, kan je alsnog genieten van de warmte met zoldervloerisolatie.
 • Het verduurzamen van je woning heeft een positief effect op de waarde van het huis. Daarbij draag je ook bij aan een betere aarde.

Zoldervloer isoleren: de voordelen en kosten

Welke isolatiematerialen worden er gebruikt bij zoldervloerisolatie?

Het materiaal dat wordt gekozen voor de zoldervloerisolatie bepaalt voor het grootste gedeelte in hoeverre de zoldervloer daadwerkelijk is geïsoleerd. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen. De meest gebruikte isolatiematerialen voor de zoldervloer zijn:

 • Glaswol: dit is het meest gebruikte isolatiemateriaal. Het is een mineraal wol dat eenvoudig is te plaatsen. Het is daarbij ook één van de meer betaalbare opties. Glaswol heeft wel veel onderhoud nodig, het wordt dan ook vaak in combinatie met OSB-platen gebruikt.
 • Rotswol: rotswol is de ecologische versie van glaswol. Rotswol wordt gehaald uit rotsen. Een extra voordeel van rotswol is dat het ook geluidsisolatie biedt. Rotswol is te verkrijgen in verschillende maten en diktes. Er is wel een afscherming nodig om eventueel ongedierte niet het materiaal te laten vernietigen.
 • Isolatieplaten: isolatieplaten zijn verreweg de beste keuze bij betonnen zoldervloeren. Isolatieplaten hebben een hoge isolerende waarde en vereisen weinig onderhoud. De isolatieplaten blijven van hoge kwaliteit, ook als de vloer weinig wordt gebruikt, er is vaak ook geen vloerafwerking nodig.
 • PUR: PUR spuitisolatie is de snelste methode om de vloer te isoleren. Het is ook de beste keuze bij lastige zoldervloeren. Het is beloopbaar en kan worden gebruikt om alle kieren op te vullen.

De keuze voor het materiaal is geheel afhankelijk van de zolder. Laat je adviseren door een isolatiespecialist om erachter te komen welk materiaal het beste past in je situatie.

Wat kost zoldervloerisolatie?

De prijzen voor zoldervloerisolatie worden bijna altijd per vierkante meter berekend. Gemiddeld betaal je tussen de €25,- en €35,- per vierkante meter, dit is inclusief montage. De prijs kan uiteraard hoger of lager uitvallen afhankelijk van welk materiaal je kiest en in hoeverre dit gaat worden afgewerkt.

PUR-schuim begint vanaf €25,- per m². Voor isolatieplaten, ook wel PIR-platen genoemd, beginnen de kosten vanaf €12,-. Voor minerale wol, dus zowel rots- als glaswol, betaal je vanaf €8,- per m². Andere materialen, zoals natuurlijke materialen kosten tussen de €10,- en €30,- per vierkante meter.

Zoldervloer isoleren prijzen

Type isolatiemateriaalPrijs per m²*
PUR-schuimVanaf €25,-
IsolatieplatenVanaf €25,-
Minerale wol Vanaf €8,-Vanaf €8,-
Natuurlijke materialen€10,- tot €30,-

Premie voor zoldervloerisolatie

Tot 1 juli 2022 kon je via Fluvius een premie aanvragen voor het isoleren van het dak of de zoldervloer door een aannemer. Dit gaat nu via Mijn VerbouwPremie. Wanneer je investeert in energiezuinige maatregelen, zoals isolatie, heb je misschien recht op een premie.

Hier zijn uiteraard wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet het werk vaak worden uitgevoerd door een isolatiespecialist of aannemer, daarbij moet je ook de eigenaar zijn van het gebouw waar je de zoldervloer wil isoleren.

Op de website van Mijn VerbouwPremie lees je meer over de voorwaarden.

Lees ook de artikelen over het isoleren van je huis of welke isolatie de beste is.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo