Isolatie

Zo wordt het dak van een gebouw geïsoleerd

Zo wordt het dak van een gebouw geïsoleerd
Veel woningen in België en Nederland worden momenteel verduurzaamd. Dit betekent vooral verbouwen en isolatie. Spouwmuurisolatie is het minst ingrijpend. Dit kan op ieder moment plaatsvinden en voorbereiding is vaak niet echt nodig. Bij een dakrenovatie is dat anders. Het oude dak moet eraf en dus ligt de nok van het pand gedurende enkele dagen open. Het is dus belangrijk om dit goed te plannen. Het liefst met gunstig weer, al is dat niet altijd te voorzien. Werkzaamheden worden in verband met de risico’s niet uitgevoerd bij onweer of krachtige wind. De werklieden weten uiteraard zelf wat wel en niet verantwoord is en schatten dit risico voor zichzelf in. Bij een dakrenovatie komen verschillende werkzaamheden kijken.

Het aanbrengen van een goede basis

Nadat het oude dak is verwijderd moet er een solide basis voor het nieuwe dak komen. Vroeger werd het dak waterdicht gemaakt met lood. Vandaag de dag wordt voor de nok ondervorst gebruikt. Dit is een materiaal met dezelfde eigenschappen als lood. Het zorgt ervoor dat het dak niet lekt en dat afgevallen blad en ander vuil niet naar binnen kan waaien. Uiteraard moet ook de aansluiting op de gevel worden verzekerd van waterdichtheid. Wordt er bij het vervangen van het dak een dakkapel of dakraam geplaatst, dan wordt hiervoor een uitsparing gemaakt.

Dakisolatie aanbrengen

Een nieuwe dak wordt natuurlijk bij plaatsing meteen geïsoleerd. Zo besparen de bewoners aanzienlijk op de stookkosten. Ook wordt de woning daarmee beter geschikt voor alternatieve verwarming zoals met een warmtepomp of door aansluiting op een warmtenet. Met behulp van sandwichpanelen die zijn voorzien van isolerend materiaal kan het dak ervoor zorgen dat de warmte in de winter zo lang mogelijk in huis blijft. Tijdens warme zomerdagen zorgt het dak er juist voor dat de hitte langer buiten de deur blijft.

Hoe lang gaat een dak mee?

Een dak heeft een levensduur van tientallen jaren. Een dak met dakpannen kan wel 80 jaar of langer meegaan. Een bitumen dak, ook wel een dak met dakleer genoemd, heeft een levensduur van tussen de 30 en 60 jaar. Dit laatste is afhankelijk van de kwaliteit van het dakleer. Goed onderhoud verlengt de levensduur van het dak. Daarom laten veel huiseigenaren eens in de paar jaar een dakinspectie uitvoeren door een erkende dakdekker. Die kan dan kleine schade constateren en herstellen voordat het een groter probleem wordt. Ook een daklekkage moet om die reden zo snel mogelijk worden gerepareerd.

Ook interessant