Algemeen

Wintertijd meest natuurlijke tijd voor de bouw

Wintertijd meest natuurlijke tijd voor de bouw
Zaterdag schakelen we over van de wintertijd naar de zomertijd. Als die omschakeling ooit verdwijnt, dan mag voor de bouwsector de wintertijd het hele jaar door aanhouden. “De zonnelichturen in de wintertijd matchen het best met de werkuren in de bouw”, verklaart Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

“Mochten we de zomertijd doortrekken naar de winterperiode, dan moet al wie in de bouw werkt veel te lang in het donker werken. Met meer risico’s voor de veiligheid op de werf. Maar ook op de weg, als het meeste werfverkeer in het donker moet rijden. Daarnaast romantiseren mensen de zomertijd te veel. Ook met de wintertijd kan je gerust nog lang genoeg 's zomers op een terrasje zitten."

Als het beslissingsmoment er aankomt, pleit Bouwunie dus voor een permanente wintertijd. In alle geval moet België haar tijd gelijkstellen met die van de buurlanden “om te vermijden dat je de klok moet verzetten telkens je over de grens gaat werken.”

Europa wou aanvankelijk tegen 2021 af van de omschakeling van de zomer- naar wintertijd. De lidstaten moesten zelf uitmaken welke ‘klok’ ze gingen volgen. Maar tot op vandaag is de kogel niet door de kerk.

Ook interessant


Build for Life