Vloerbekleding

Welke vloer voor welke kamer?

Welke vloer voor welke kamer?
Wil je de woonkamer, badkamer of keuken verbouwen, maar heb je nog geen idee wat je met de vloer moet doen? Wat zijn nou de handigste en mooiste vloeren? Wat zijn de voor- en nadelen aan parket of tegels? En is dat op iedere plek hetzelfde of moet je per ruimte nog met verschillende dingen rekening houden? Dit soort vragen zijn niet altijd even duidelijk beantwoord. Daarom willen wij graag wat dingen voor je op een rijtje zetten.

Tegels op de vloer of muur

Tegels zijn glad en dus erg handig schoon te houden. Je neemt ze zo af met een doekje en wat water en stofzuigen of dweilen is ook zo gebeurd. Ze staan daarbij ook nog eens erg authentiek. Je kunt kiezen uit grote of kleine tegels. Grote tegels zijn wel makkelijker te reinigen, omdat daar minder in de voegen tussen de tegels gaat zitten. Tegels zijn wat koud voor een slaapkamer, maar wel ideaal voor een plek waar het makkelijk nat en vies kan worden. De keuken of badkamer zijn dus ideaal voor een muur en/of vloer van tegels. Daar heb je met vet, water, stoom en ander vocht te maken. Met tegels maak je de ruimte makkelijk weer schoon en heeft de warmte ook minder invloed.

Parket of laminaat

Laminaat en parket lijken erg op elkaar. Het enige verschil is dat parket iets meer onderhoud nodig heeft, omdat echt hout nou eenmaal vrij snel zal slijten. Het is ook best lastig aan te leggen. Laminaat kun je makkelijker naast elkaar leggen. Je hebt zelfs zogenoemd kliklaminaat dat je heel gemakkelijk aan elkaar klikt. Ook parket of laminaat is vrij makkelijk schoon te houden, al heb je soms wel speciaal spul nodig om de vloer mee te dweilen. Vooral bij parket kunnen te heftige schoonmaakmiddelen op den duur in het hout gaan bijten. En parket zal eens in de paar jaar opgeschuurd moeten worden om het mooi te houden. Wel houd je in alle gevallen stof en viezigheid makkelijk weg.

Welke vloer voor welke kamer?

Karpet of tapijt

Je kunt ook kiezen voor karpet of tapijt op de vloer. Dit is in de winter heerlijk warm aan je voeten. Vooral bij een hoogpolig tapijt is dit het geval. Wel is tapijt erg lastig te reinigen. Je hebt er een speciale tapijtreiniger voor nodig en zult echt met behoorlijke regelmaat een stofzuiger door de kamer moeten halen. Ook zal tapijt sneller slijten dan andere vloerbedekking. Het is daarom ideaal voor in je slaapkamer. Daar wordt toch weinig geknoeid en je kan dan ’s morgens uit bed stappen zonder meteen je sloffen of pantoffels aan te hoeven doen. Geen last meer van koude voeten op de vroege morgen. Maar ook in de slaapkamer is het geen handige vloer voor mensen die gevoelig zijn voor stof.

Alle vloerbedekkingen hebben zo hun voor- en nadelen. Bedenk dus goed wat je met een bepaalde ruimte wilt voor je er één van de bovenstaande opties neerlegt.

Ook interessant