Welke keuze maak je voor de verwarming van je nieuwbouwwoning?

7 november 2023 Bron: Bouw & Wonen
Welke keuze maak je voor de verwarming van je nieuwbouwwoning?
Veel nieuwbouwwoningen worden vandaag de dag opgeleverd zonder gasaansluiting. Als je geen gasgestookte cv-installatie kunt gebruiken, dan moet je je toevlucht zoeken tot andere manieren om je huis te verwarmen. Steeds meer nieuwbouwwijken worden aangesloten op een warmtenet om op die manier verwarmd te worden. Hierbij wordt dan vaak gebruikgemaakt van restwarmte van de industrie, zoals van een afvalverwerkend bedrijf of van een datacenter. Maar er zijn meer mogelijkheden om je huis warm te krijgen zonder dat je daarvoor afhankelijk bent van aardgas.

Het infrarood paneel wordt steeds populairder

In steeds meer woningen doet het infrarood paneel zijn intrede. Hiermee kun je een ruimte of een deel daarvan snel aangenaam warm krijgen. Doordat het paneel snel op temperatuur is hoef je het ook niet uren aan te hebben staan voordat de ruimte een beetje lekker warm wordt. Je kunt zoín paneel inschakelen als je er behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld als je thuis komt van je werk of als je aan het werk gaat in je werkkamer thuis. Of je schakelt het paneel in als je ís avonds lekker voor de tv zit in de woonkamer. Zodra de ruimte warm genoeg is kan het paneel eventueel weer uit, of anders ruim voordat je gaat slapen of klaar bent met je werk. Ook in kantoren worden infraroodpanelen steeds vaker toegepast. Op die manier hoeft niet een hele ruimte te worden verwarmd als daar maar ťťn persoon aan het werk is. Dit levert uiteraard een forse kostenbesparing op.

Verschillende soorten infrarood panelen

Een infrarood paneel wordt tegen de wand bevestigd en is dus nogal een blikvanger. Maar ook daar hebben de makers iets op verzonnen. Je kunt kiezen voor een paneel met een mooie afbeelding of een spiegel. Het is zelfs mogelijk om een infraroodpaneel met foto te bestellen. Zo heb je je eigen gezin, je huisdier of een mooie vakantiefoto aan de wand. Het valt nauwelijks op dat het geen gewone wanddecoratie is maar een infrarood warmtepaneel. Deze panelen zijn leverbaar in verschillende afmetingen en wattages. Zo kun je een infrarood paneel kiezen dat precies aansluit bij jouw interieur en de behoefte aan warmte. Je kunt je door een deskundige laten informeren hoeveel watt nodig is voor het aantal vierkante meters dat je wilt verwarmen.

Combineer je infrarood panelen met zonne-energie

Het is heel goed mogelijk om gebruik te maken van zonne-energie voor je infrarood panelen. Ook als de zon in de winter schijnt levert dit immers stroom op. Als dit niet voldoende is dan wordt er automatisch stroom afgenomen van het elektriciteitsnet. Er wordt hard gewerkt aan mogelijkheden om opgewekte stroom op te slaan in een batterij. Op die manier kun je deze stroom aanspreken als er niet voldoende wordt opgewekt in de wintermaanden. Zonnepanelen worden ook steeds effectiever. Hierdoor slaan ze meer energie op die de zon levert en kun je dus nog vaker volstaan met je zelf opgewekte stroom.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo