Isolatie

Wat zijn de voordelen van PIR isolatie?

Wat zijn de voordelen van PIR isolatie?
Het isoleren van je woning zorgt ervoor dat het energieverbruik in je woning daalt. Dat levert flinke besparingen op. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerde woning voor meer comfort. Het is er immers lekker warm. Er zijn een aantal onderdelen van je huis die je kunt isoleren. Zo kun je de muren isoleren, maar ook het dak. Er zijn allerlei soorten materialen die worden gebruikt om een huis mee te isoleren. Een veel gebruikt materiaal is PIR isolatie. In dit artikel bekijken we wat de voordelen zijn van PIR isolatie.

Wat is PIR isolatie?

PIR isolatieplaten zijn gemaakt van een harde schuimstof die lijkt op PUR. Een voordeel van PIR is dat het brandtechnisch een veilig isolatiemateriaal is omdat er bij verhitting minder schadelijke gassen vrijkomen. PIR en PUR lijken veel op elkaar. PIR is eigenlijk de verbeterde versie van PUR. Het is drukvast, isoleert beter en is minder brandbaar. Door deze eigenschappen is het in korte tijd een populair isolatiemateriaal geworden.

Waar wordt PIR isolatie voor gebruikt?

PIR platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte en hellende daken en voor vloeren en spouwmuren. De platen zijn voor meerdere doeleinden inzetbaar. Het materiaal heeft goede thermische eigenschappen waardoor het ook in dunnere varianten kan worden toegepast. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk heeft het een goede score.

Wat zijn de voordelen van PIR isolatie?

Het gebruik van PIR heeft nog meer voordelen in toepassing en gebruik. Een van de grootste voordelen is dat de isolatiewaarde erg hoog is bij een geringe dikte. PIR neemt daarnaast geen vocht op en kan daarom ook in een vochtige omgeving worden gebruikt. De platen beschikken over een dampscherm, daarom is er geen apart dampscherm nodig. Verder is PIR erg duurzaam. Het behoudt zijn prestaties op lange termijn. Hierdoor draagt het positief bij aan de levenscyclus van een bouwproject. Je kunt PIR makkelijk op maat snijden en je kunt er zonder probleem overheen lopen.

Wat zijn de nadelen van PIR?

Er zijn ook een paar nadelen aan PIR. PIR is een kunststof materiaal dat bijna niet afbreekbaar is en bij het produceren ervan komen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast blijft het snijafval vaak aan je kleding plakken. Dit is soms moeilijk te verwijderen. PIR platen kun je niet samendrukken of vervormen door de stijve structuur.

Verschillende soorten PIR platen

PIR platen zijn meestal aan twee kanten voorzien van een dampdichte laag. De platen kunnen hierdoor snel worden verwerkt. PIR isolatie kan ook worden gecombineerd met een ander soort isolatiemateriaal zoals glaswol. Deze platen hebben aan een kant een laag wol. Dit soort combinatieplaten worden meestal gebruikt in spouwmuren.

PIR platen op het dak

Voor toepassing op platte daken heb je PIR platen die zijn voorzien van een gebitumineerde coating. Deze platen zijn ideaal om als isolatie aan te brengen onder een dakbedekking van EPDM of PVC. Het nadeel van de platen is dat de isolatiecapaciteit iets minder groot is dan bij isolatieplaten met een aluminium toplaag. Ben je op zoek naar isolatiemateriaal, kijken eens op https://www.goedkoopisolatiemateriaal.nl/.

Ook interessant