Wat zijn de beste vlonderplanken?

29 december 2020 Bron: Bouw & Wonen
Wat zijn de beste vlonderplanken?
Je ziet het steeds vaker terugkomen in tuinen: vlonderplanken. Ze worden vaak gebruikt voor een terras in de tuin of een steiger aan het water. Wil je dit ook graag in je tuin en vraag je je af wat de beste vlonderplanken zijn? Met de informatie hieronder kun je er achter komen welke vlonderplanken geschikt zijn voor jouw tuin.

Plek

Van den Top tuinhout plaatst regelmatig vlonders voor klanten en weet dat de plek vaak grotendeels bepaalt welke planken het meest geschikt zijn. Gaat het om een vloer van vlonderplanken onder een veranda of overkapping, dan heeft het materiaal niet veel last van weersinvloeden. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een voordelig materiaal zoals geÔmpregneerd hout wat ook een mooie lichte kleur heeft.

Kies je voor een plek buiten in de tuin dan hebben de vlonderplanken te maken met zon en regen. Wil je graag houten vlonderplanken, dan is hardhout een goede keuze. Dit kan van nature goed tegen vocht en heeft een natuurlijke uitstraling. Hardhouten vlonderplanken worden ook vaak gekozen als materiaal voor een steiger aan het water.

Een andere geschikte materiaalsoort voor buiten is composiet: dit is een combinatie van houtvezel en kunststofvezel. Hierdoor is het zeer sterk en goed bestand tegen vocht en schimmels.

Levensduur

Hoe lang wil je plezier hebben van de vlonder? Dat is ook een belangrijke afweging bij de keuze van de vlonderplanken. GeÔmpregneerd hout gaat gemiddeld zoín 10 tot 15 jaar mee en is een voordelige keuze. Kies je voor hardhout, dan is het prijskaartje hoger, maar de levensduur is met 15 tot 20 jaar dan ook langer. Wil je een nog langere levensduur, dan is composiet een goede keuze. Dit gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee, maar ook dit materiaal is weer wat duurder.

Onderhoud

Wat ook een rol kan spelen bij de keuze voor vlonderplanken is het onderhoud dat de planken nodig hebben. De natuurlijke uitstraling van hout spreekt veel mensen aan, maar de originele kleur van dit materiaal vergrijst na verloop van tijd. Als je de originele kleur wilt behouden, dan moet je aan de slag met onderhoudsmiddelen. Wil je dit liever niet? Dan kun je beter kiezen voor een onderhoudsvrij materiaal zoals composiet. De kleur van composiet vergrijst namelijk niet en blijft mooi. Het enige dat je kunt doen om een composiet vlonder mooi te houden is af en toe schoonmaken.

Als je over deze drie onderwerpen nadenkt voordat je op pad gaat voor vlonderplanken, dan weet je al ongeveer welke vlonderplanken voor jou de beste keuze zijn. Twijfel je? Dan kun je natuurlijk ook altijd nog advies vragen bij een specialist in vlonderplanken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo