Wat te doen met de stijgende hypotheekrente?

31 maart 2022 Bron: Bouw & Wonen
Wat te doen met de stijgende hypotheekrente?
Wonen en leven wordt duurder en duurder. De gasrekeningen lopen op en de hypotheekrente blijft maar stijgen. Geen wonder dat het een drukte van belang is bij hypotheekkantoren. Veel mensen kijken kritisch naar hun huidige hypotheek en mensen met een variabele hypotheek zijn op zoek naar de zekerheid van een vaste hypotheek voordat de hypotheekrente nog meer stijgt. Wat kun je nog meer doen om ervoor te zorgen dat je als (toekomstig) woningeigenaar zo min mogelijk last hebt van de almaar stijgende hypotheekrente?

Oversluiten

Door je hypotheek over te sluiten kunnen je maandlasten dalen. Het kan zijn dat je hiervoor een boete krijgt van je huidige hypotheekverstrekker, maar die kosten kunnen tegen de besparing die je doet vaak wel worden afgestreept. Kies je voor het oversluiten van jouw hypotheek voor een Hypotheek Van Lanschot dan kijken de medewerkers van deze hypotheekverstrekker samen met je naar de beste oplossingen in jouw persoonlijke situatie.

Meer aflossen

Een andere mogelijkheid om je maandlasten lager te krijgen is door sneller je hypotheek af te lossen, door bijvoorbeeld je spaargeld in te zetten. Omdat je hypotheekschuld op die manier kleiner wordt, dalen je maandlasten. Bovendien kom je door af te lossen vaak in een lagere risicoklasse, wat door de hypotheekverstrekker vaak beloond wordt met een lagere hypotheekrente.

Overstappen van geldverstrekker

Ben je aan het einde gekomen van je rentevaste periode, dan kun je overstappen naar een andere geldverstrekker zonder dat hier consequenties aan vast zitten. Je huidige geldverstrekker zal je een nieuwe aanbieding doen, maar dit is hét moment om verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken, zodat jij uiteindelijk met de beste deal naar huis gaat.

Kijken naar de hypotheekvorm

Heb je jouw huis al jaren geleden gekocht? Dan is het slim om eens naar de hypotheekvorm te kijken die je toen hebt gekozen. Past deze eigenlijk nog wel bij je? Er zijn verschillende hypotheekvormen om uit te kiezen. Let wel op dat je binnen de wettelijke kaders handelt. Door eens kritisch te kijken naar je huidige hypotheekvorm en je opties door te nemen kom je wellicht tot een andere keuze.

De boodschappen die duurder worden, stijgende benzineprijzen, elektriciteitsrekeningen die verdubbelen, ‘gewoon’ leven is momenteel hartstikke duur. De hoge hypotheekrente draagt niet bij aan deze lastige tijd. Daarom is het slim om je hypotheek eens even goed onder de loep te nemen, want vaak valt daar nog flink wat te winnen. Kom je er zelf niet uit, dan kun je altijd een afspraak maken bij Van Lanschot, om samen met een professional te kijken naar alle mogelijkheden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo