Wat is er allemaal mogelijk bij een totaalrenovatie?

Bron: Bouw & Wonen
Wat is er allemaal mogelijk bij een totaalrenovatie?
Ga je binnenkort je woning renoveren? Bij een renovatie worden oude elementen vernieuwd, zonder de huidige indeling te veranderen. Een renovatie is dus een mooie kans om je woning een compleet nieuwe uitstraling te geven! In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden die je hebt met een totaalrenovatie en welke kosten je kunt verwachten.

Wat wordt er verstaan onder een totaalrenovatie?

Een renovatie is iets anders dan een verbouwing: ook al worden deze termen regelmatig door elkaar gebruikt. Bij een renovatie worden oude elementen vernieuwd en veranderd er niets aan de huidige indeling van een woning. Bij een verbouwing worden juist wel bouwkundige aanpassingen aan de woning gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een aanbouw.

De meest voorkomende renovaties zijn het renoveren van de badkamer, keuken en zolder. Het komt ook voor dat mensen ervoor kiezen om hun hele woning te renoveren: dit komt vaak voor wanneer woningen verouderd zijn. Onder een totaalrenovatie vallen verschillende werkzaamheden: deze zijn afhankelijk van welk onderdeel in huis je wilt renoveren. Werkzaamheden zoals een traprenovatie, maar ook stuken, schilderen, metselen, gyprocwerken en het plaatsen van isolatie vallen ook onder renoveren.

Hieronder lees je meer over de meest voorkomende renovaties.

Wat is er allemaal mogelijk bij een totaalrenovatie?

Badkamerrenovatie

Veel mensen kiezen voor een badkamerrenovatie. Een badkamerrenovatie biedt verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor nieuwe badkamertegels, nieuw sanitair en extra opties zoals een inloopdouche of bad. Zolang de huidige indeling wordt behouden, is alles mogelijk.

In de meeste gevallen wordt een badkamer renovatie uitgevoerd omdat de huidige badkamer verouderd is. Toch is dit niet altijd het geval: ook het gebrek aan (opslagruimte is één van de meest voorkomende redenen om een badkamerrenovatie uit te laten voeren.

De kosten van een badkamerrenovatie hangen af van de werkzaamheden die je laat uitvoeren, van de elementen die je gaat vernieuwen en je eigen budget. Wil jij je badkamer renoveren, maar heb je niet zoveel budget? Een basic badkamer renovatie kost ongeveer €3.500,-.

Wil jij de gehele badkamer renoveren? Dan moet je rekening houden met een prijs vanaf €10.000,-. Wanneer je hier een beetje tussenin blijft, ben je ongeveer €6.000,- kwijt.

Wat is er allemaal mogelijk bij een totaalrenovatie?

Keukenrenovatie

Naast een badkamerrenovatie is ook een keukenrenovatie populair. Met een keukenrenovatie heb je verschillende mogelijkheden:
 • Nieuwe keuken tegels
 • Nieuw aanrechtblad
 • Nieuwe inbouwapparatuur
 • Keukenfrontjes vervangen
 • Keuken wrappen
 • Spoelbak en kraan vervangen
 • Keukenkastjes renoveren

De kosten voor het renoveren van de keuken zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type werkzaamheden welke je laat uitvoeren. Het renoveren van een kleine keuken kost gemiddeld tussen de €350,- en €950,-. Hiervoor krijg je drie keukendeuren, drie ladefronten en een koelkast paneel. Heb je een gemiddelde keuken en acht keukendeuren, vijf ladefronten, een koelkast- en vaatwasser paneel nodig? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €900,- tot €2.000,-.

Een renovatie voor een grote keuken kost gemiddeld tussen de €1.000,- en €3.000,-: hiervoor heb je twaalf keukendeuren, zeven ladefronten, een koelkast- en vaatwasser paneel.

Zolderrenovatie

De zolder is de meest vergeten ruimte in huis: het wordt vaak gebruikt als opslagruimte. Maar ook al dient je zolder als opslagruimte, het is toch belangrijk om er voor te zorgen dat je spullen geen last hebben van tocht en vocht. Je ziet steeds vaker dat zolders worden gebruikt als extra slaapkamer, werkkamer of leefruimte.

Dankzij een goede afwerking kunnen spullen slim opgeborgen worden en blijft er nog ruimte over voor een extra kamer. Het renoveren van je zolder kost ongeveer €11.000,-.

Wat is er allemaal mogelijk bij een totaalrenovatie?

Wat kost een totaalrenovatie?

Wanneer je in een verouderde woning gaat wonen, kan het soms nodig zijn om de hele woning te renoveren. Voor een appartement moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €40.000,- en €75.000,-.

Voor een middelgrote woning moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de €60.000,- en €110.000,-. Voor een grote woning loopt de prijs al snel op naar €75.000,- tot €200.000,-.

Totaalrenovatie prijzen

Grootte woningGemiddelde kosten
Kleine woning of appartement€40.000,- en €75.000,-
Middelgrote woning€60.000,- en € 110.000,-
Grote woning€75.000,- en €200.000,-


Lees ook:


 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • bouwinfo