Woonleningen

Waarom van bank veranderen als je een woonlening afsluit?

Waarom van bank veranderen als je een woonlening afsluit?
Als je een woonlening wil afsluiten, dan vragen nogal wat banken dat je een zichtrekening bij hen neemt. Je moet in dat geval veranderen van bank. Niet leuk, natuurlijk. Hoe zorg je ervoor dat dit niet nodig is?

Credishop peilde onlangs via onze website naar de verwachtingen rond het afsluiten van een woonkrediet. Eén van de vragen was of je het erg zou vinden om je zichtrekening te verplaatsen. Het is toch maar een zichtrekening, nietwaar? Wel, dan raden we je toch aan om even verder te lezen. Want je zichtrekening verhuizen heeft toch wel verregaande gevolgen waarbij je op het eerste zicht niet stilstaat …

Waarom vraagt de bank dit?

Laat ons eerst even ingaan op de vraag waarom de bank je vraagt om je zichtrekening naar hen over te brengen. Uiteraard probeert de bank inkomsten te genereren. Een bank heeft er dus alle belang bij dat jij zo lang mogelijk klant blijft bij haar, en liefst zoveel mogelijk producten afneemt.

Dat betekent tegelijk dat je al jouw dagelijkse betalingsverrichtingen via die bank laat verlopen, je betaal- en kredietkaarten … Uiteraard hangen daar kosten aan vast voor jou, en dus inkomsten voor de bank. Bovendien verander je in je leven niet zo vaak van zichtrekening. Op die manier is de bank er gerust in dat je voor lange tijd klant blijft …

Kan het je toch niet schelen om je zichtrekening te verplaatsen…? Besef je dan tegelijk dat je al je domiciliëringen, je doorlopende opdrachten … moet laten aanpassen? Toch wel veel administratie!

Ook andere producten

Naast je zichtrekening zal de bank je, in het kader van de aanvraag van een woonlening, vaak vragen om ook je brandverzekering en/of schuldsaldoverzekering bij haar af te sluiten. In ruil voor jouw ‘trouw’ aan de bank, geniet je dan een voorwaardelijke (!) korting op de rentevoet van je lening. Dat lijkt een geweldige deal: jij krijgt immers de korting op je lening en die brand- en schuldsaldoverzekering heb je toch nodig. Of je die nu bij de bank neemt of bij een andere verzekeraar, dat maakt toch niks uit …

Fout! Je moet toch wel even opletten. Je zou de premies die je moet betalen voor je brand- en schuldsaldoverzekering bij de bank vooraf moeten vergelijken met offertes van andere verzekeraars.

Daarnaast moet je weten dat die korting op je rentevoet voorwaardelijk is: als je één van deze bijkomende producten toch naar een andere financiële instelling zou verhuizen, ben je die korting alsnog kwijt! Met andere woorden: je verliest!

Je wordt psychologisch beïnvloed en kunt geen stap verder

Het is begrijpelijk dat je als klant een korting wilt. Maar je moet ook rekening houden met de realiteit. Je stapt binnen bij een bank en vraagt naar de voorwaarden van een woonkrediet. Al snel worden er allerhande bijkomende producten bij gesleurd waar jij als consument niet specifiek naar gevraagd hebt. Je wordt moreel en psychologisch beïnvloed omdat je die (kleine) korting nastreeft. En hiervoor (dikwijls duurdere) nevenproducten moet bijnemen. Anders krijg je geen korting.

Jij hebt dus geen keuzevrijheid meer. Je moet maar eens proberen om een korting op je hypotheeklening te bekomen als je vraagt of je een schuldsaldoverzekering elders mag afsluiten. Je komt van een kale reis terug…

Daarom gaat een onafhankelijke bemiddelaar in woonkrediet zoals Credishop voor een volledige vrijheid van jou als klant. Je moet geen schuldsaldoverzekering afsluiten. Ze laten je vrij en respecteren je keuze. Wel zullen ze je wijzen op de gevolgen. Maar jij behoudt je volledige vrijheid.

Andere voordelen van een onafhankelijk kredietmakelaar

Een onafhankelijk kredietbemiddelaar vergelijkt tegelijk het aanbod van verschillende kredietverstrekkers en zoekt naar de best mogelijke kredietoplossing. Je moet het dus niet zelf doen en je moet niet alle kleine lettertjes gelezen hebben. Geweldig toch?!

Wil je weten waar je zo’n onafhankelijk kredietbemiddelaar kunt vinden? Contacteer dan meteen de Credishop-specialist in jouw regio.

Dit is het tweede artikel naar aanleiding van ons onderzoek bij de Belgen die van plan zijn een woonkrediet af te sluiten. Wil je weten waarom de Belgen het belangrijk vinden om onafhankelijk advies te krijgen voor hun hypothecaire lening, klik dan zeker door.

Ook interessant