Woonleningen

Waarom je het JKP van je hypotheeklening altijd moet kennen...

Waarom je het JKP van je hypotheeklening altijd moet kennen...
Als je een woonkrediet wil onderschrijven, dan doe je er goed aan om verschillende voorstellen met elkaar te vergelijken. Check dan zeker het JKP of jaarlijks kosten percentage, en vergelijk inet louter de rentevoeten..

Wat is het JKP?

Het jaarlijks kosten percentage (JKP) is de som van alle kosten die bij jouw hypotheeklening horen:
  • rentevoet
  • kosten voor de hypothecaire inschrijving
  • kosten voor de brandverzekering
  • kosten voor de schuldsaldoverzekering
  • kosten van andere nevenproducten, zoals je zichtrekening
  • dossierkosten
  • schattingskosten
  • administratieve kosten voor notaris

Het JKP zegt dus veel meer dan louter de rentevoet. Alle kosten zitten erin, behalve het ereloon van de notaris.

Wat is de bedoeling van het JKP?

Het JKP kwam er op basis van Europese wetgeving. Het maakt de kostenstructuur rond hypotheken veel transparanter. Zo kan je als klant verschillende voorstellen voor leningen eenvoudig met elkaar vergelijken.

Waar vind je het JKP?

Je vindt het JKP terug op een tarievenblad van de kredietgever. Maar … op dit tarievenblad wordt meestal een algemeen JKP vermeld dat gebaseerd is op gemiddelde premies voor de verzekeringen. Het definitieve JKP ken je pas later en wordt vermeld op de ESIS. Dat staat voor European Standardised Information Sheet en is een gestructureerd document dat alle informatie omvat over je hypotheeklening. Banken zijn verplicht om je dit ESIS-document te bezorgen als je bij hen om een hypothecair krediet vraagt. Aangezien alle ESIS-documenten op dezelfde manier gestructureerd zijn, kan je de info op de ESIS makkelijk vergelijken.

Een hypotheeklening is maatwerk

Een hypothecair krediet afsluiten is veel meer dan louter kiezen voor de laagste rentevoet. Er komen heel wat verschillende aspecten bij kijken, die allemaal een impact hebben op de kostprijs en de modaliteiten van je krediet. Daarom is een hypotheek steeds maatwerk. Maak een afspraak met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten, zoals Credishop. Zij werken met meerdere kredietgevers samen en gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing. Je vindt hier een Credishop-kantoor in je buurt.

Ook interessant