Verlichting

Waarom is verlichting belangrijk?

Waarom is verlichting belangrijk?
Wie is er in het donker niet eens tegen een kast, stoel, tafel of ander meubelstuk aangelopen? Wanneer het donker is, kan je nu eenmaal niet goed zien. Helemaal als je net wakker bent of als het licht plotseling is uitgevallen. Vaak wennen je ogen wel aan donker en kun je uiteindelijk de weg wel vinden.

Dat kan natuurlijk makkelijker met goede, maar wel goedkope verlichting in en om het huis. Want goede verlichting en armaturen hoeven helemaal niet duur te zijn.

Veiligheid binnen

Verlichting heeft vooral als functie om je zicht op donkere plekken te ondersteunen. Het draait hierbij dus vooral om veiligheid. Dankzij verlichting kun je namelijk in huis alles goed zien. Je weet daardoor de hond te vinden, trap je niet zomaar op een stuk speelgoed (al is dat natuurlijk niet altijd uitgesloten) en loop je niet tegen een deur. Door ervoor te zorgen dat het binnenshuis goed verlicht is, voorkom je dus ongelukken. En dat is natuurlijk wel zo veilig.

En veiligheid buiten

Deze veiligheid geldt uiteraard ook voor de buitenboel. Door buiten goede verlichting te hebben op de galerij, in de achtertuin, in het portiek of bij je voordeur, maak je het inbrekers bijvoorbeeld minder gemakkelijk om in te breken. Zij willen immers het liefst niet gezien worden tijdens hun handelingen. Een lamp die altijd brandt is hiervoor zeker geschikt, maar een lamp die plotseling aanschiet door een bewegingssensor zorgt tevens voor een schrikreactie, waardoor men het huis liever aan zich voorbij laat gaan. Goede verlichting bij de voordeur is overigens erg fijn voor jezelf, want zo vind je het sleutelgat in de nacht veel makkelijker.

Energiezuinig

Wanneer je kiest voor goede verlichting dan is het aan te raden te gaan voor energiezuinige lampen. Dat is zowel goed voor binnen als voor buiten. Helemaal bij tuin- en gevelverlichting die altijd brandt is het aan te raden, want het scheelt toch zo in de energierekening. Je kan lampen binnen en buiten ook op een timer zetten. Dan gaan ze bijvoorbeeld aan wanneer het donker wordt en uit in de ochtend. Jij bepaalt de tijden natuurlijk.

Sfeer maken

Verlichting in huis is naast functioneel tevens belangrijk om sfeer te maken. Gebruik eens dimmers op de lampen om het licht wat zachter of romantischer te maken. Dan creëer je hetzelfde effect als met kaarsen, maar dan zonder brandgevaar. Door het licht te dimmen kun je overigens ook makkelijker een film kijken, zonder dat er teveel lampen in het beeldscherm van je televisie schijnen. Als je dan toch even snel popcorn wil pakken, dan heb je dankzij de lampen genoeg verlichting om je weg naar de keuken te vinden.

Rustiger voor je ogen

Veiligheid en sfeer zijn belangrijke functies van licht. Maar goede verlichting is ook heel belangrijk voor je gezondheid. Licht geeft ons namelijk een vrolijker gevoel dan wanneer je constant in het donker zit. En als je in slecht licht iets moet lezen dan kost dat heel veel moeite. Die moeite wordt overigens groter naarmate we ouder worden. Gun jezelf daarom goede verlichting door middel van inbouwspots, een fijne tafellamp of een grote lamp boven de eettafel, zodat de inspanning veel kleiner is. Zo wordt puzzelen, samen eten, lezen en andere gezellige activiteiten aan tafel veel leuker. Bovendien is het goed voor je ogen.

Goede verlichting is belangrijk

Waarom goede verlichting dus belangrijk is? Het biedt zicht, waardoor je de veiligheid verbetert, het geeft sfeer in huis en het is belangrijk om activiteiten in huis te kunnen ondernemen. Goede verlichting hoeft overigens helemaal niet duur te zijn. Wel is het leuk om voor het huis per kamer dezelfde soort verlichting te kiezen of in ieder geval lampen en armaturen die bij elkaar passen. Zo creëer je naast sfeer ook nog eens een harmonieus geheel in je huis. Investeer daarom altijd in goede verlichting. Daar wordt je huis nog veiliger, sfeervoller en gezelliger van.

Ook interessant