Waar moet je op letten bij de aankoop van een afkortzaag?

5 mei 2020 Bron: Bouw & Wonen
Waar moet je op letten bij de aankoop van een afkortzaag?
Ben je je aan het ori๋nteren op een afkortzaag, maar heb je door het grote aanbod geen idee welke je moet kiezen? Wij vinden dat het voor iedereen gemakkelijk moet zijn om de afkortzaag te vinden die bij je past. Met deze aankoopgids weet je precies waar je op moet letten.

Wat is een afkortzaag?

Met een afkortzaag kun je gemakkelijk planken, balken of ander plaatmateriaal op maat zagen. Deze zaagmachine is eigenlijk onmisbaar als je regelmatig thuis of bij anderen klust.

Een afkortzaag heeft wel wat weg van een zaagtafel, het verschil zit vooral in het feit dat het zaagblad bij een zaagtafel in de tafel is gemonteerd. Bij een afkortzaag zit het zaagblad boven het te zagen materiaal. Door het handvat naar beneden te trekken, trek je als het ware het zaagblad door het te zagen materiaal.

Zo koop je de juiste afkortzaag:

Waar moet je op letten bij de aankoop van een afkortzaag?Het vermogen van de afkortzaag

Het vermogen van een afkortzaag wordt uitgedrukt in Watt. Het wattage geeft aan hoeveel stroom de afkortzaag opneemt en wordt vaak gebruikt om het vermogen van de zaag weer te geven. Toch is het niet per se zo dat een afkortzaag met een hoger vermogen ook daadwerkelijk dieper kan zagen, dit ligt namelijk voor een groot deel ook aan het zaagblad. Een afkortzaag met een hoger vermogen en een hoger toerental is vaak wel beter in staat om door hardere houtsoorten te zagen.

De grootte van het zaagblad

Denk van tevoren goed na wat voor soort materiaal je wil gaan zagen met de afkortzaag. Hoe groter het zaagblad, hoe groter de zaagdiepte. De grootte van het zaagblad kun je achteraf niet aanpassen, het is dus zaak om meteen de juiste grootte te kiezen. De meest voorkomende maten zijn: 216 mm, 254 mm en 305 mm.

Trekfunctie en tafelverbreding

Sommige afkortzagen beschikken over een trekfunctie. Dit houdt in dat je het zaagblad niet alleen verticaal, maar ook horizontaal kunt bewegen. Hierdoor kun je dus bredere planken of ander plaatmateriaal zagen dan bij een afkortzaag zonder die functie. Een andere handige functie die sommige afkortzagen hebben is tafelverbreding. De naam zegt het al een beetje, als je afkortzaag over tafelverbreding beschikt, blijven ook grotere werkstukken stabiel liggen.

Hoe vaak ga je de afkortzaag gebruiken?

Tot slot misschien wel de belangrijkste vraag je jezelf moet stellen. Hoe vaak ga je de afkortzaag gebruiken? Als je slechts af en toe een afkortzaag nodig hebt, is een wat goedkoper model prima. Merken als Einhell en Metabo zijn dan heel geschikt. Gebruik je de afkortzaag professioneel of klus je regelmatig? Dan is een duurdere afkortzaag over het algemeen een betere keus. Merken als Makita, DeWalt of Festool maken uitstekende afkortzagen, bedoeld voor de regelmatige klusser of professional.

Heb je na het lezen van dit artikel nog hulp nodig? Cirkelzaagkopen.nl heeft de beste afkortzagen voor je op een rijtje gezet.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo