Waar let je op bij het bouwen van tuinmeubels?

18 november 2022 Bron: Bouw & Wonen
Waar let je op bij het bouwen van tuinmeubels?
Wil jij een uniek tuinmeubel in je tuin hebben staan? Dan is kopen misschien niet de beste optie voor jou. Jouw tuinmeubel zelf maken daar in tegen wel. Zo bepaal je zelf precies hoe jouw tuinmeubel eruit moet komen te zien. Daarnaast zul je altijd een trots gevoel hebben als je aan je zelfgemaakte buitentafel plaats neemt. Maar waar moet je op letten bij het maken van je eigen tuinmeubels? In deze tekst leggen wij het je graag uit.

Het soort meubel

Net als alle andere meubels, zijn tuinmeubels er ook in verschillende soorten en maten. Om te beginnen is het slim om te kijken wat voor tuinmeubel je wilt hebben. Ga je voor een simpel bankje, een picknicktafel of een loungeset? Zodra je een keuze hebt gemaakt kan je gaan kijken waar het meubel mag komen te staan. Het is slim om te meten hoeveel ruimte je hier tot je beschikking hebt. Zo kies jij een meubel die precies past op de plek waar jij hem hebben wilt.

De bouwtekening

Voordat je gaat beginnen met bouwen is het belangrijk om een bouwtekening te maken. Nog geen ervaring met het maken van een bouwtekening? Dan kan je deze ook online of soms bij de bouwmarkt vinden. Hierin staat welk formaat planken je nodig hebt en welke handelingen je moet volgen om tot het eindresultaat te komen.

Het soort hout

Omdat je tuinmeubel buiten staat, is het raadzaam om een goed houtsoort te gebruiken. Douglas hout is hier een betaalbaar en duurzaam variant van, om deze reden wordt dit houtsoort veel gebruikt. Je kan natuurlijk ook een ander houtsoort kiezen, maar wat je ook kiest, het is belangrijk om je hout goed te behandelen met beits. Met het gebruik van beits zorg je ervoor dat het hout langer meegaat.

Onderhoud van je tuinmeubels

Je tuinmeubels staan natuurlijk in verschillende weersomstandigheden. Daarom is het belangrijk om het hout te beschermen met de beits die geschikt zijn voor jouw soort hout. Daarnaast is het goed om je tuinmeubels in de winter goed te beschermen door middel van een afdekzeil. Hiermee voorkom je dat er neerslag zoals regen, sneeuw of hagel op de meubels komt te liggen. Door dit te voorkomen geniet jij nog veel langer van je zelfgemaakte meubels.

Wat voor tuinmeubel je ook gaat maken en of dit nou een tuintafel, een loungeset of een buitenbank is, het is belangrijk om vooraf te meten hoe groot het meubel mag zijn. Vervolgens neem je deze maten mee in je bouwtekening om het juiste hout te kiezen. Om je tuinmeubel nog langer mee te laten gaan beits je het meubel goed in en dek je het in de winter af met een afdekzeil. Zo maak en geniet jij van je zelfgemaakte tuinmeubel.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo