Keukens

Vrijwel alle restaurants bereiden het eten sous-vide, nu jij nog

Vrijwel alle restaurants bereiden het eten sous-vide, nu jij nog
Wist je dat: vrijwel alle restaurants bereiden het eten sous-vide. Je hebt misschien wel eens van de term gehoord maar wat is het precies? Voor veel mensen klinkt het als een ingewikkelde manier om eten te bereiden maar sous-vide koken is helemaal niet moeilijk. Sous-vide is de enige manier om maaltijden op exact de juiste temperatuur te krijgen, op het juiste moment. Ideaal dus wanneer je vrienden over de vloer hebt omdat je gerechten grotendeels van tevoren klaar kunt maken en vervolgens gelijktijdig op kunt dienen. Gelukkig is sous-vide koken nu niet langer voorbehouden aan chef-koks en zijn er apparaten voor thuis die jou volledig ondersteunen bij dit kookproces.

Sous-vide zorgt voor een perfecte garing

Sous-vide is een techniek waarbij producten vacuüm worden verpakt en vervolgens in een water- of stoombad worden gegaard op een constante temperatuur naar keuze. Omdat de temperatuur in jouw handen ligt, kun je het resultaat altijd voorspellen én manipuleren. Hierdoor heb je de controle op het eindresultaat en wordt bijvoorbeeld jouw vlees, vis of groenten tot in perfectie gelijkmatig gegaard. Je kip zal nooit meer te droog worden en vlees niet te ver doorgaren.

Vrijwel alle restaurants bereiden het eten sous-vide, nu jij nog

Intense smaken

Een andere reden waarom velen zo fan zijn van de techniek is dat je ook nog eens kruiden of sauzen aan de zak kan toevoegen om je producten extra smaak te geven. Er gaan bovendien, net als bij stomen, geen smaken verloren. Omdat de producten vacuümverpakt zijn, blijft het vocht, de marinade en de voedingsstoffen in de vacuümverpakking zitten. Door het vacuümgaren worden de smaken van kruiden en marinades versterkt. Voor een prachtig goudbruin laagje, kun je de ingrediënten na afloop nog kort bakken in een koekenpan.

Je kunt tijdens het koken gerust met andere dingen bezig zijn, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor het resultaat van je gerecht. Het vlees kan namelijk nog even blijven liggen als je de saus voor je gerecht nog niet klaar hebt, zonder dat het te gaar wordt. Of je vacuümverpakt het eten van tevoren. Zo kan je jouw etentje alvast voorbereiden en trekken de marinades en sauzen alvast goed in.

Vrijwel alle restaurants bereiden het eten sous-vide, nu jij nog

Sous-vide voor thuis

Sous-vide wordt ook steeds meer onderdeel van de thuiskeukens, zo worden fantastische diners voor je vrienden een eitje. Er zijn inmiddels heel wat sous-vide apparaten op de markt waarmee je de techniek thuis kunt toepassen. AEG introduceerde in 2013 al de eerste combi-stoomoven met sous-vide en er zijn een tal van aanbieders die bijvoorbeeld sous-vide gaarbakken of sous-vide sticks verkopen, die je in een pan kunt hangen om te temperatuur te meten.

De inductiekookplaat als sous-chef

Er is nu zelfs een inductiekookplaat die geleverd wordt met een draadloze voedselsensor die de temperatuur op de graad nauwkeurig kan meten en houden, namelijk de SensePro van AEG. De inductieplaat communiceert met de kerntemperatuurmeter en je kunt direct op het scherm zien hoe warm je stukje zalm of biefstuk van binnen is. Deze combinatie van touchscreen, temperatuursensor en inductie in één past wat ons betreft perfect in de slimme keukens van de toekomst.

Vrijwel alle restaurants bereiden het eten sous-vide, nu jij nog
Om nog meer de rol van sous-chef op zich te nemen en jou in de keuken te ondersteunen kun je voor praktisch elk gerecht aangeven wat je wilt bereiden en met welk gewenst resultaat (bijvoorbeeld raw, medium of doorbakken) en de kookplaat doet de rest. Of je nu wilt bakken, koken of iets sous-vide wilt bereiden.

Het enige dat je verder nog nodig hebt, zijn water- en luchtdichte zakken. Hiervoor kun je een vacumeerapparaat en vacuümzakken gebruiken. De slager wil ook nog wel eens vacumeren als je het lief vraagt. Probeer het eens en er gaat een culinaire wereld met heerlijke recepten voor je open.

Ook interessant