Tuinaanleg en onderhoud

Voordelen van perzikstenen als halfverharding van paden

Voordelen van perzikstenen als halfverharding van paden
Foto: © nocciolo.nl
De tuin is een heerlijke plek om te genieten van het buitenleven. Bovendien is tuinieren zelf een ontspannende bezigheid. Lekker wieden, beetje snoeien en de planten watergeven is gewoon heel fijn. Om door je tuin te navigeren heb je met zorg een mooi pad aangelegd. Misschien wel van kiezelstenen of houtsnippers in combinatie met stapstenen. Halfverharding ziet er altijd natuurlijk uit en daarom wordt daar vaak voor gekozen. Maar het vergt wel veel onderhoud. Heb je dan al eens aan perzikstenen gedacht om een halfverhard pad mee aan te leggen?

Perzikstenen voor je tuinpad

Perziken behoren samen met kersen, abrikozen, pruimen en olijven tot de steenvruchten. Zij danken hun naam aan de harde pit die schuilgaat in het vruchtvlees. Deze pit, ook wel steen genoemd, beschermt het zaad van de steenvrucht tegen rotten en schimmels. Een vernuftig systeem. Maar als de zaden uit het steenachtige omhulsel zijn gehaald, dan kun je met dit omhulsel nog veel leuke dingen doen. Gebruik voor halfverharding perzikstenen op de paden of als bodembedekkers. Het is duurzaam en biedt veel voordelen qua duurzaamheid en onderhoud.

Duurzame halfverharding

Om te beginnen zijn perzikstenen voor het tuinpad zeer duurzaam, omdat ze nu voor een goed doel worden gebruikt bij het opknappen van de tuin. Het is namelijk een natuurlijk bijproduct wat anders wellicht verloren zou gaan. Nu krijgt het een heel goed doel voor het bestraten van tuinpaden en opritten. Daarnaast is de levensduur van de perzikpit heel lang. Ze kunnen door hun robuustheid heel goed tegen slijtage en gaan gemakkelijk meer dan 30 jaar mee. Zelfs bij intensief gebruik op de oprit of een parkeerplaats gaan de perzikpitten lang mee.

Onderhoudsarm

In vergelijking met traditionele materialen voor halfverharding, denk hierbij aan grind en schors, vereisen perziksteken minimaal onderhoud. Dat komt vooral doordat perzikstenen niet rotten of schimmelen. Ze nemen namelijk geen vocht op. Sterker nog, ze zijn super waterdoorlatend, waardoor ze ideaal zijn om te gebruiken als bodembedekkers om zo aarde en planten te beschermen. Doordat de perzikstenen geen vocht opnemen kan er zelfs geen alg op ontstaan. Iets wat met kiezelstenen, boomschors of andere natuurlijke materialen voor halfverharding wel kan gebeuren. Daarnaast blijven perzikpitten veel beter op hun aangewezen plaats liggen. Hierdoor vermindert de kans op onkruidgroei. Om dit nog meer te verminderen kun je onder de pitten eerst honingraat of anti-worteldoek leggen. Verdeel hier de perzikpitten over en je geniet met minimale inspanningen van een aantrekkelijk en mooi aangelegd pad.

Kind- en huisdiervriendelijk

Een tuin gebruik je vaak niet alleen om in te zitten. Heb je kinderen of huisdieren, dan zullen zij graag in de tuin willen spelen. Perzikstenen zijn tevens kind- en diervriendelijk. Het gladde oppervlak en de ronde vorm maken het comfortabel om over de perzikstenen te lopen en spelen. Bovendien zorgt de waterdoorlatendheid ervoor dat er minder modderige plassen ontstaan. Dat betekent dus dat je veilig over de pitten kan lopen en dat je je geen zorgen hoeft te maken over modderige hondenpootjes na een heftige regenbui.

Natuurlijke, warme uitstraling

Perzikpitten zijn dus heel functioneel en kan je voor verschillende doeleinden in de tuin gebruiken. Naast het feit dat het fijn is in gebruik, ziet een pad voorzien van perzikstenen er ook nog eens heel natuurlijk en uitnodigend uit. Dat komt vooral door de warme, aardse tinten en de natuurlijke textuur. Dit geeft je tuin direct een warme, charmante en eigentijdse uitstraling. Daarnaast passen ze goed bij verschillende type tuinen, van romantisch tot wild en van cottage tot modern. Je kan ze gemakkelijk combineren met tegels, er strakke rechte lijnen mee maken of juist een pittoresk kronkelpad van maken. Gebruik ze voor het tuinpad, de bodem of voor het creëren van een strakke oprit; de mogelijkheden zijn er zeker.

Minimaal onderhoud

Er is al gesproken over het minimale onderhoud van perzikstenen. Maar welk onderhoud moet je dan nog wel plegen? Eigenlijk heel weinig. Je hoeft ze niet om te harken (bij kiezelstenen doe je dit bijvoorbeeld wel) en niet op hun plek te vegen (houtsnippers en cacaodoppen hebben nog al eens de neiging hun plek te verlaten). Perzikpitten zijn zwaar en blijven goed op hun aangewezen plek liggen. Het enige wat je zou moeten doen is losse bladeren verwijderen van het pad. Dit kun je gerust doen met een bladblazer; de perzikstenen zullen niet wijken.

Innovatief, natuurlijk en functioneel

Ben je van plan om binnenkort paden, oprit of parkeerplaats bij je woning te vernieuwen? Neem dan zeker de duurzame perzikstenen als bestrating mee in je overweging. Ze vormen zeker een waardevolle toevoeging aan alle tuinontwerpen en zorgen ervoor dat je met minimaal onderhoud van een mooi, strak pad geniet.

Ook interessant