Vloerkleden kopen nu het wachten is op een nieuwe vloer?

20 mei 2021 Bron: Bouw & Wonen
Vloerkleden kopen nu het wachten is op een nieuwe vloer?
De prijs van bouwmateriaal is met ongeveer 5% gestegen. De kosten voor een gemiddelde verbouwing of renovatie valt nu ineens aanzienlijk hoger uit dan een jaar geleden. Als je al een aannemer of bouwbedrijf kunt vinden, want deze merken dat zij met de dag volgeboekt worden. Wat alles nog lastiger maakt, is dat de materialen ook schaarser worden. Het vinden van goede vloerplaten en draagbalken is lang niet meer zo vanzelfsprekend; de materialen raken op en we zien voorlopig nog geen grote hoeveelheden hout richting de zagerij gaan. Is het tijd om massaal aan de slag te gaan met vloerkleden kopen of zijn er betere oplossingen?

Tekort aan materialen en vakmensen, wat nu?

Dat beschikbare vakmensen nauwelijks te vinden zijn, is niet echt verrassend. Er is al tijden een te lage instroom op de beroepsopleidingen. Na een lange periode van coronamaatregelen en een stop op de verbouwingen en de renovaties, is nu het hek van de dam en willen we allemaal aan de slag. Dat betekent een flinke stijging in de vraag naar geschoolde lieden, terwijl het aanbod ondermaats is.

Tel daar de problemen met de toevoer van materialen bij op en je ziet direct waarom je tegenwoordig met gemak maanden op een nieuwe vloer moet wachten en nul op rekest krijgt wanneer je een specialist belt.

Wat betekent dit concreet voor jouw situatie? Het betekent dat de kans klein is dat je aan de slag kunt gaan met jouw verbouwing. Zeker voor de projecten waarbij veel materiaal nodig is en nog geen bestellingen geplaatst en bevestigd zijn, is uitstel waarschijnlijk. Zijn er vakmensen nodig en zijn deze ook nog niet besteld, dan kun je het eigenlijk wel vergeten.

Dat betekent dat dit een goed moment is om te kijken naar alternatieven. Problemen met een tochtende vloer kun je oplossen met een vloerkleed van vloerkledenwereld.nl, tochtende kieren langs de ramen kun je vol drukken met isolatiemateriaal en problemen met muren en wanden moeten even opgelost worden met wat er nog in de schuur ligt.

Gaan we dan niet massaal verbouwen deze zomer?

Er is veel geschreven over het feit dat heel Nederland aan de slag gaat met verbouwingen en renovaties, zeker nu het zo lastig is om een andere woning te vinden. Juist omdat we massaal aan de slag gaan met het verbouwen, renoveren en aanpassen van de woningen, zijn de problemen ontstaan. Typerend voor Nederland is het overigens niet; ook in Frankrijk, Duitsland en ScandinaviŽ zijn problemen met de toelevering, waardoor ook buiten Nederland uitdagingen ontstaan. Creatieve oplossingen, kijken wat er nog in de schuur of op zolder ligt, of toch ervoor kiezen om uit te stellen tot volgend jaar dus!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo