Ventilatie

Vlaams parlement debatteert over binnenluchtkwaliteit

Vlaams parlement debatteert over binnenluchtkwaliteit
Marianne Stranger van VITO en Jelle Laverge van UGent, beide projectpartner bij het ET’air-project, werden als specialisten gevraagd om voor de commissie Welzijn en Energie van het Vlaams Parlement een toelichting te komen geven over de noodzakelijke investeringen in ventilatie. Via het Europees project ET’air, dat grensoverschrijdend knowhow opbouwt omtrent gezonde binnenlucht, zet de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) al een tijdje in op een gezond binnenklimaat van woningen. Zoals de coronacrisis overduidelijk heeft aangetoond, is een gezond binnenklimaat noodzakelijk voor het algemene welzijn van bewoners of gebruikers van een gebouw. Dat kan door een goed ventilatiesysteem, maar ook door laag emitterende materialen te gebruiken en te veel vocht in huis te vermijden.

Jelle Laverge, UGent: “De analyse is eenvoudig: verluchten door middel van het openen van ramen is in veel omstandigheden geen houdbare strategie. Voor een gezond binnenmilieu is een goede ventilatie cruciaal. Daarom zijn dringend investeringen nodig in gebouwen die niet over een goed ontworpen ventilatiesysteem beschikken. Ramen openen is niet meer dan behelpen.”

Marianne Stranger, VITO: “Voor een gezond binnenklimaat moeten we twee basisregels respecteren. In eerste instantie is een doeltreffende bronbeperking belangrijk, d.w.z. kiezen voor bouwmaterialen met een lage uitstoot van schadelijke stoffen en tegelijk het gebruik van producten met een schadelijke uitstoot zoveel mogelijk vermijden. Sinds de coronapandemie betekent dit ook dat we het aantal aanwezigen in een ruimte moeten beperken. Dit om de ‘bron’ van mogelijk besmettelijke aerosolen te beperken. In tweede instantie gaan we vermijden dat aanwezigen schadelijke stoffen gaan inademen. Die blootstellingsbeperking is noodzakelijk en om dat correct te doen ga je ventileren, d.w.z. verse lucht aanvoeren in functie van het gebruik van de ruimte in kwestie.”

De voorbije jaren kende de aannemerssector al een hele evolutie wat betreft het gebruik van laag emitterende materialen. “Aannemers en installateurs dragen hun steentje bij aan de realisatie van een gezond binnenklimaat via de installatie én het onderhoud van ventilatiesystemen bijvoorbeeld en via het gebruik van laag emitterende materialen en schilderverven bij afwerkingswerken”, aldus Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

Ook Pedro Pattyn van het gelijknamige schildersbedrijf en voorzitter van de Confederatie Bouw provincie West-Vlaanderen ziet een positieve tendens van het materialengebruik: “Ook verfkeuze heeft een belangrijke invloed op de luchtkwaliteit, niet alleen tijdens het schilderen maar ook gedurende de levensduur van het bouwwerk. Er is ontegensprekelijk een neerwaartse trend in inhoud en emissie van vluchtige organische stoffen (VOS), bovendien met behoud van het kwaliteitsniveau van de verven. De keuze voor minder polluerende materialen vereist evenwel de betrokkenheid van het hele bouwteam vanaf de ontwerpfase.”

Op 20 mei organiseert ET’air een derde Webinar over binnenluchtkwaliteit, deze keer gelinkt aan de vochthuishouding van woningen. Inschrijven kan via de website van de VCB: http://www.vcb.be/events-detail?id=1581.

De Webinars over binnenluchtkwaliteit gelinkt aan ventilatie en materialen zijn hieronder te herbekijken:



Ook interessant