Verlichting is meer dan alleen maar licht in de duisternis

15 november 2019 Bron: Bouw & Wonen
Verlichting is meer dan alleen maar licht in de duisternis
Met het terugzetten van de klok, beginnen we weer aan de lange donkere avonden. Het is de uitgelezen periode om met een boek in een hoekje weg te kruipen en je onder te dompelen in een spannend verhaal. Of om samen met het gezin aan een grote tafel gezelschapsspellen te spelen. Of misschien hou je meer van een gezellig hapje eten samen met je beste vrienden. Waar je de knusse winteravonden ook mee vult, het zou niets zijn zonder de juiste verlichting. In dit artikel bespreken we het design, de types van verlichting en hoe we best vooruit plannen als we denken aan nieuwe verlichting.

Design

Bij het kiezen van verlichting kijk je niet enkel naar het licht op zich, maar vooral ook naar het ontwerp van een lamp. Je wil dat die lamp niet zomaar een sta-in-de-weg is of iets dat stof staat te vergaren. Je wil dat het een mooi onderdeel van de kamer wordt. Vandaar dat de keuze in verlichting tegenwoordig zo uitgebreid is. Voor elke stijl van interieur bestaat er ook aangepaste design verlichting. Zo zijn er moderne en klassieke armaturen. Of hou je meer van retro? Een industriŽle look is ook weer helemaal in. Bovendien is elk mogelijk ontwerp beschikbaar in led-variant, zodat je portemonnee en het milieu er ook wel bij varen.

Type verlichting

Elke verlichting heeft zo zijn eigen toepassing. Zo is er bijvoorbeeld functioneel licht dat op plaatsen gebruik wordt waar gewerkt moet worden of waar veel licht onontbeerlijk is. Bijvoorbeeld in de keuken kan je maar beter genoeg licht hebben, zodat je goed en veilig kan werken. Om te lezen heb je een gerichte lichtstraal nodig, enkel daar waar je wilt lezen. Ondertussen kunnen de huisgenoten nog rustig genieten van een spannend televisieprogramma onder hun eigen gedimde verlichting. Boven de tafel in de eetkamer hang je beter een dimbare lamp. Op die manier kan je de eettafel voor meerdere doeleinden gebruiken. Soms wil je de administratie daar kunnen doen en heb je veel licht nodig, maar soms krijg je vrienden over de vloer en wil je een gezellige sfeer creŽren met een gedimd licht. Let wel op dat je op voorhand weet van welke dimtechniek gebruik wordt gemaakt. Soms heb je een aparte dimmer nodig om hanglampen ook echt te kunnen dimmen, soms is de dimmer geÔntegreerd in de lamp.

Verlichting is meer dan alleen maar licht in de duisternis

Vooraf plannen

Om een gezellig huis te maken, kan je best vooraf goed plannen waar je verlichting wilt plaatsen. Dit is al van belang bij het plannen van de elektriciteit, zodat de draadjes op de juiste plaats uit het plafond komen en er voldoende stopcontacten beschikbaar zijn.

En denk eraan, verlichting is meer dan alleen maar licht in de duisternis. Een mooie staande lamp, kroonluchter of tafellamp kan een ruimte helemaal af maken!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo