Nieuwbouw

Vergunning nieuwe groene woonbuurt op AstraZeneca-site goedgekeurd

Vergunning nieuwe groene woonbuurt op AstraZeneca-site goedgekeurd
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zopas groen licht gegeven voor de ontwikkeling van de nieuwe woonbuurt op de voormalige AstraZeneca-site en het naburige kantoorgebouw van Therabel in Ukkel. Dat is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de site, waar 229 woningen gebouwd zullen worden in een oase van groen. Nu richten projectontwikkelaars Cores Development, LIFE en miix zich nog eens tot alle rechtstreeks betrokken buurtbewoners om hun laatste bezorgdheden te bespreken en gerust te stellen. “Zo kunnen we hen individueel toelichten hoe we het project hebben bijgestuurd t.o.v. de vorige overlegcommissie”, zegt Ilona Lo van ontwikkelaar miix.

De nieuwe groene woonwijk aan het oude AstraZeneca-gebouw en het naburige kantoorgebouw van Therabel komt in een stroomversnelling. Al op 19 oktober gaf de overlegcommissie voorwaardelijk positief advies over de vergunning van het project. Nu volgt ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat advies en kende de projectontwikkelaars Cores Development, LIFE en miix gisteren de vergunning toe.

“Dit is echt een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van de voormalige AstraZeneca-site. Over het project heerste in het begin veel onduidelijkheid en een foute perceptie. We zijn dan ook tevreden dat we iedereen beginnen mee te krijgen met ons verhaal. Ook de komende weken en maanden zullen we trachten de buurt zo goed mogelijk te informeren en de laatste bezorgdheden weg te nemen.”

Pieterjan Van Loock van Cores Development


De drie projectontwikkelaars Cores Development, LIFE en miix vormen de Ukkelse site binnenkort om tot een bruisende buurt waar 229 gezinnen in 13 gebouwen kunnen wonen. Verwarmen gebeurt via geothermie, in combinatie met warmtepompen en zonnepanelen. Ook is er ruimte voor buurtondersteunende functies zoals maakateliers, een crèche of andere invullingen.

Vergunning nieuwe groene woonbuurt op AstraZeneca-site goedgekeurd

Hoogste score

Dat de site nu ook het positief advies krijgt van het Brussels Gewest hoeft niet te verrassen: de ontwikkeling voldoet aan alle doelstellingen van Be Sustainable - het online platform van Leefmilieu Brussel dat nagaat hoe je een wijk zo duurzaam mogelijk kan maken.

De projectontwikkelaars maken zich sterk dat ze de nieuwe wijk zo aangenaam mogelijk zullen maken voor zowel de toekomstige bewoners als voor de buurt. En daar gaan ze ver in. Zo wordt de site voor 70 procent groen terwijl die vandaag voor maar liefst 70 procent verhard is. Dat groene park zal voor alle buurtbewoners vrij toegankelijk zijn. Dankzij dat vele groen en de 23 wadi’s - groene zones om regenwater op te vangen - vermindert de kans op overstromingen in de aanpalende woningen, wat vandaag wel regelmatig het geval is.

Minder verkeer en extra parkeerplaatsen

Een mobiliteitsstudie toonde daarnaast aan dat er op de nieuwe site 1 procent minder verkeer zal zijn in vergelijking met twee jaar geleden, toen de kantoren nog volledig in gebruik waren. Bewoners en bezoekers zullen er ook vlotter hun wagen kunnen parkeren, want er komen 41 extra parkeerplaatsen bij. Dat brengt de teller op een totaal van 214 parkeerplaatsen. Je auto elektrisch opladen zal ook perfect mogelijk zijn. ​

Vergunning nieuwe groene woonbuurt op AstraZeneca-site goedgekeurd

“Deze nieuwe woonbuurt is een voorbeeldproject van toekomstgerichte stadsontwikkeling. In een stad als Brussel is de woonnood zo groot dat we projecten zoals deze moeten durven bouwen. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als ontwikkelaar om wonen in de stad aantrekkelijker te maken en woonkansen te creëren. De nieuwe wijk wordt een van de groenste woonbuurten van Brussel, op 250 meter van het station.”

Toon Haverals, Managing Partner bij Life


Buurt verder informeren

Nu de vergunning door het gewest is toegekend, betrekken de projectontwikkelaars de buurt nog meer bij het project. Zo hebben alle partijen die op de overlegcommissie aanwezig waren een uitnodiging gekregen om langs te komen voor een gesprek. Zo kunnen de ontwikkelaars de laatste bezorgdheden van de buurt mee helpen uit te klaren. Meer info is beschikbaar op de website calevoet.brussels/.

Vergunning nieuwe groene woonbuurt op AstraZeneca-site goedgekeurd

Ook interessant