Binnenafwerking

Verbeter de akoestiek in je thuiskantoor of studeerkamer

Verbeter de akoestiek in je thuiskantoor of studeerkamer
Niets is zo vervelend als een galm in de kamer. Vooral in de studeerkamer of in je thuiskantoor kun je zo’n echo niet gebruiken. Het is lastig bij het videobellen met collega’s en zorgt ervoor dat je je moeilijk kunt concentreren. Gelukkig zijn er diverse manieren om de akoestiek in de ruimte te verbeteren. Hieronder staan de 5 beste tips voor je op een rij.

Tip 1. Hang gordijnen op

Jaloezieën of rolgordijnen zijn erg praktisch, maar doen niet veel voor de akoestiek in de ruimte. Om het geluid echt goed te absorberen, kun je daarom beter gordijnen ophangen. Hoe langer de gordijnen en hoe dikker de stof, hoe beter het effect. Het zorgt tegelijkertijd voor een gezellige sfeer in het kantoor!

Tip 2. Laat een akoestisch plafond plaatsen

Als de ruimte erg groot is, raden we aan om een akoestisch plafond te laten plaatsen. Zo’n plafond bestaat uit geluidsabsorberende panelen, platen, doeken of spuitwerk. Het zal de galm flink verminderen of zelf helemaal weghalen. Dit is ook erg fijn voor eventuele buren of mensen in omringende kamers. Een akoestisch plafond is namelijk een perfecte toevoeging om geluidsoverlast te voorkomen. Het wordt daarom ook veel gebruikt in woonkamers of zelfs in bedrijfspanden. Akoestische plafonds zijn er in allerlei stijlen, kleuren en afwerkingen.

Tip 3. Leg een vloerkleed neer

Ook een vloerkleed kan de akoestiek in je thuiskantoor of studeerkamer verbeteren. Het effect is optimaal bij een extra groot en een hoogpolig kleed. Daarnaast worden loopgeluiden hierdoor geneutraliseerd. De huiselijke en trendy uitstraling van een vloerkleed is natuurlijk ook een leuke bijkomstigheid.

Tip 4. Gebruik een wandkleed als decoratie

Vervang standaard wanddecoratie voor een groot wandkleed. In plaats van weerkaatsen, zal het kleed het geluid absorberen en dempen. Ook hierbij geldt: hoe groter het doek en hoe dikker het materiaal, hoe beter de werking. Tegenwoordig zijn er wandkleden verkrijgbaar in eindeloos veel stijlen. Van een tropische print of een klassiek schilderij op een wanddoek tot een macramé wandkleed.

Tip 5. Maak een afscheiding

Probeer grote kamers altijd te verdelen in kleinere ruimtes. Maak hiervoor gebruik van een hoge kast, een roomdivider of een grote kamerplant in een brede pot. Je kunt ook een glazen scheidingswand laten plaatsen met een ingebouwde (schuif)deur. Op deze manier verlies je geen daglicht, maar geniet je wel van beter geluid en meer privacy tijdens de gesprekken.

Welke tips ga jij binnenkort toepassen om de akoestiek te verbeteren?

Ook interessant