Decoratie

Variatie in interieur helpt Vlaming door lockdown

Variatie in interieur helpt Vlaming door lockdown
Foto © Hannelore Veelaert
Het voorbije jaar hebben we veel tijd binnenshuis moeten doorbrengen en met de recent ingevoerde ‘paaspauze’ lijkt hier niet meteen verandering in te komen. Meer en meer mensen gaan dan ook op zoek naar manieren om meer variatie te krijgen in hun interieur. Uit onafhankelijk onderzoek* van Kunst in Huis bij 1.000 Nederlandstalige Belgen blijkt dat voor 70% een inspirerend interieur essentieel is voor het mentaal welzijn. Meer dan de helft van de bevraagden veranderde het voorbije jaar iets aan zijn of haar interieur. Die tendens merkt ook kunstuitleenorganisatie Kunst in Huis op. “Wanneer het virus ons allemaal binnen houdt, lijkt kunst zich te profileren als een soort vaccin voor de geest”, verduidelijkt Anne De Man-Baert, directeur van Kunst in Huis. “Om de moed erin te houden, lanceert Kunst in Huis de kunstprik, een kunstcheque aan een verlaagd tarief waarmee mensen elkaar een mentale boost kunnen schenken.”

Inspirerend interieur essentieel voor mentaal welzijn

Veel mensen wonen en werken inmiddels meer dan een jaar onafgebroken thuis, met een minimale hoeveelheid aan opportuniteiten om zich buitenshuis te begeven of om andere decors op te zoeken. Om de muren niet op te lopen tijdens deze derde lockdown, zijn mensen op zoek naar afwisseling in hun huis. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek* van Kunst in Huis bij 1.000 Nederlandstalige Belgen. Twee op drie Vlamingen (65%) zeggen dat aanpassingen aan het interieur (van een nieuw kunstwerk aan de muur tot nieuwe meubels) helpen om de dagelijkse sleur te doorbreken.

Meer zelfs, veel mensen vinden ook steun in hun interieur. 70% geeft aan dat een inspirerend interieur essentieel is voor hun mentaal welzijn. Meer dan de helft (57%) van de Vlamingen heeft het voorbije jaar dan ook iets aangepast aan zijn of haar interieur.

Uitleenkunst in de lift

Uitleenkunst is een laagdrempelige manier om variatie in huis te realiseren. Dat de nood hieraan hoog is, merkt ook Kunst in Huis, een organisatie waar je hedendaagse kunstwerken van Belgische kunstenaars kan uitlenen en aankopen. “Hoewel onze filialen door de eerste lockdown een aantal maanden gesloten waren, zagen we het voorbije jaar toch een lichte stijging in het aantal kunstuitleners. In 2020 ontleenden ongeveer 2.500 particulieren bij ons. In totaal bracht ons dat op 4.643 ontleende kunstwerken”, stelt Anne De Man-Baert, directeur van Kunst in Huis. “We zien dat uitleenkunst in de lift zit, zowel qua kunstuitleen als verkoop. Vergeleken met 2019 steeg het aantal verkochte kunstwerken vorig met zo’n 18%.”

Uitleenkunst is bovendien niet alleen heilzaam voor de geest, maar het ondersteunt ook startende Belgische kunstenaars. Kunst in Huis focust voornamelijk op het ondersteunen van startende kunstenaars aan het begin van hun professionele carrière. “Het is de ambitie van Kunst in Huis om zoveel mogelijk toonkansen te bieden aan startende kunstenaars. We promoten hun werk actief en willen hen volgen en ondersteunen in hun evolutie als kunstenaar. Verschillende grote namen zoals Berlinde De Bruyckere, Michaël Borremans en Wim Delvoye maakten aan het begin van hun carrière deel uit van de collectie”, verduidelijkt Nele Strumane, Coördinator Marketing bij Kunst in Huis.

Foto © Artur Eranosian

Kunst in Huis lanceert met de ‘kunstprik’ een vaccin voor de geest

Met Kunst in Huis kunnen mensen gemakkelijk voor afwisseling zorgen in hun leefomgeving of in die van iemand anders, je huurt namelijk een kunstwerk. Geen betere manier om schoonheid in iemands leven te injecteren dan met een kunstwerk aan de muur. Kunst creëert warmte en verbetert het mentaal welzijn.

Uit het onderzoek van Kunst in Huis blijkt dat de Vlaming niet enkel troost haalt uit een aanpassing uit zijn of haar interieur maar ook uit het schenken van een attentie aan iemand anders. Bijna 75% van de Vlamingen geeft aan liever een cadeau te geven dan één te ontvangen.

“Het is duidelijk dat het gebrek aan culturele prikkels veel mensen doet hunkeren naar inspiratie”, besluit Anne De Man-Baert, directeur van Kunst in Huis. “Wanneer het virus ons allemaal binnen houdt, lijkt kunst zich te profileren als een soort vaccin voor de geest. Het schenken van kunst is een enorm heilzame manier om elkaar te ondersteunen in deze uitdagende periode. Dat kunnen we bij Kunst in Huis enkel aanmoedigen, daarom lanceren we in afwachting van een vaccin voor het lichaam, de kunstprik. Met dit vaccin voor de geest kunnen mensen elkaar door middel van een kunstcheque een mentale boost schenken.”

De kunstcheque is een geschenkbon om 6 of 12 maanden kunst te huren. De ontvanger kan kiezen uit 5.000 originele Belgische kunstwerken om in huis te halen, én er kan oneindig geruild worden. Tot en met 20 april 2021 biedt Kunst in Huis zo’n 40% korting op elke kunstcheque: 50 euro voor 6 maanden kunstplezier (i.p.v. 89 euro) en 100 euro voor 12 maanden (i.p.v. 159 euro), inschrijvingsgeld en verzekering inbegrepen. Meer informatie is te vinden op www.kunstprik.be.

Foto © Hannelore Veelaert

Ook interessant