VCB tevreden met energiebesparende investeringen in zorgvoorzieningen

  BE   27 juni 2022 Bron: Confederatie Bouw
VCB tevreden met energiebesparende investeringen in zorgvoorzieningen
De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) reageert positief op de 10,7 miljoen euro aan investeringen van de Vlaamse regering in energiebesparende renovaties voor zorg- en welzijnsvoorzieningen. Door middel van onderhouds- en energieprestatiecontracten (OEPCís) met ĎEnergy Service Companiesí (ESCOís) wil de Vlaamse regering de zorginstellingen helpen voorbereiden op een energie-efficiŽnte en fossielvrije toekomst. Naar aanleiding van de stijgende facturen van de bewoners van de woonzorgcentra, heeft de VCB eerder deze week het belang van zulke prestatiecontracten beklemtoond om duurzaam te investeren in minder energieverbruik, hernieuwbare energietoepassingen, betere luchtkwaliteit en meer comfort. Die werkwijze passen heel wat overheden vandaag al toe om hun gebouwen energetisch aan te pakken. Dat sluit aan bij de Europese aanbeveling om vooral structureel te investeren in energie-efficiŽntie.

ďBouwbedrijven realiseren niet alleen meer een gebouw, maar zijn steeds vaker een partner over de hele levensduur heen. Zij nemen de rol op zich van energy service companies (ESCOís) die de energie-efficiŽntie en het onderhoud continu waarborgen. De ESCOís zetten onder meer in op een mix van energiebesparende maatregelen en innovaties om de prestatie van het gebouw te optimaliseren en te garanderen. Onze bedrijven staan zorgvoorzieningen dan ook graag bij om hun energieverbruik drastisch te verminderen. Het Vlaams Energiebedrijf kan hen begeleiden, want zij beschikt over de nodige expertise en ervaring met deze formuleĒ, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB.

De huidige energiecrisis verhoogt de urgentie van structurele energetische ingrepen. OEPCís zijn daarbij het instrument bij uitstek. Die werkwijze met gestandaardiseerde raamcontracten bieden de zekerheid om duurzaam het energieverbruik te verlagen en de kwaliteit te verbeteren. Een ESCO voert eerst en vooral een energiescan uit om vervolgens de nodige energiebesparende maatregelen door te voeren. Daardoor is er niet alleen minder energieverbruik, maar wordt het gebouw ook klaargestoomd voor de toekomst met meer hernieuwbare energie, structureel onderhoud van o.a. de installaties met meer comfort en met een beter en gezonder binnenklimaat als gevolg.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo