Tuintips voor de vierde week van februari

15 februari 2019 Bron: MijnTuin
Tuintips voor de vierde week van februari
Er wordt wel eens gezegd dat februari begint in de winter en eindigt in de lente. We blijven nog wel behoorlijk op onze honger zitten wat lente betreft. Gelukkig is er voorbereidend tuinwerk dat we binnen kunnen doen. De zomerbloembollen kunnen stilaan worden voorgetrokken. Buiten kunnen ze uiteraard nog niet worden geplant maar u kan ze alvast in potten of bakken zetten om ze dan later in volle grond uit te planten. Op deze manier geef je de planten een voorsprong en zal je sneller bloei hebben. Zet ze wel op een koele maar vorstvrije plek. Je kan ze natuurlijk ook in (sier-)potten laten staan.

Het is zeker onze bedoeling niet om hier de chemische spuitmiddelen te gaan promoten maar het staat vast dat het soms veel te laat is om in te grijpen wanneer de symptomen van een ziekte zichtbaar worden. Door te laat te behandelen loop je het risico tevergeefs en teveel te spuiten met de verkeerde middelen. En veelal zonder effect.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor de verwelkingsziekte (Verticillium), een bodemschimmel die de vaatbundels langzaam verstopt bij planten en bomen zoals Catalpa, esdoorn, Acacia, linde, Prunus-soorten en ook Clematis. Doordat de vaatbundels geblokkeerd worden krijgt de plant niet voldoende water om de bloem- en bladknoppen te openen. Op het moment dat de symptomen zichtbaar worden (takken die afsterven) is het eigenlijk te laat om in te grijpen.

Lees meer tuintips op MijnTuin

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo