Tuin sfeervol en knus maken? Deze doís en doníts kunnen je helpen

19 april 2023 Bron: Bouw & Wonen
Tuin sfeervol en knus maken? Deze doís en doníts kunnen je helpen
Staat jouw tuin er nu een beetje vervallen bij, zonder enige sfeer? Hoogtijd om daar verandering in te brengen. De tuin is namelijk een mooi stukje grond bij jouw huis waar je zeker gebruik van moet maken. Wil jij jouw tuin een make-over geven en ervoor zorgen dat de tuin knus en sfeervol aanvoelt? Wij hebben een aantal doís en doníts op een rij gezet van wat je wel en juist niet moet doen.

Do: Bouw een overkapping

Een absolute do is om een overkapping te bouwen. Een overkapping zorgt er namelijk voor dat jij een extra woonkamer creŽert, maar dan in de tuin. En met wat aankleding zal het een gezellig geheel worden. Bovendien kun je met een overkapping het hele jaar door genieten van jouw tuin, ongeacht het seizoen. Of het nou regent of als de zon schijnt: je kunt altijd onder de overkapping zitten.

Daarnaast kan een†overkapping met schuur†ook een ideale optie zijn voor meer opbergmogelijkheden. Zo staat jouw tuin ook nog eens opgeruimd en netjes erbij. En als je denkt dat het bouwen van een overkapping moeilijk is: niets is minder waar met een†overkapping bouwpakket. Met duidelijke instructies staat binnen†no time†een mooie overkapping in jouw tuin.

Donít: De groene vrienden vergeten

Planten, bomen en struiken zorgen ervoor dat jouw tuin knus en sfeervol wordt. Het is dus een†no go†als je deze groene vrienden vergeet wanneer je een knusse tuin wil creŽren. Bovendien brengt groen meer leven in de brouwerij: planten geven niet alleen meer kleur in jouw tuin, het zorgt er ook voor dat je meer dieren aantrekt. Denk maar aan vlinders, bijen en vogels. Bij de make-over van jouw tuin kun je dus zeker denken aan gras, borders en planten. Wil je liever een onderhoudsvriendelijke tuin, zonder te veel groen? Dan kunnen een paar mooie bloembakken ook veel goeds doen.

Do: Werk met hoogtes

Het is altijd een goed idee om met verschillende hoogtes te werken in de tuin. Met verschillende hoogtes zorg je ervoor dat je gezellige hoekjes kunt creŽren, maar je zorgt er ook voor dat jouw tuin optisch groter lijkt. Maak bijvoorbeeld een verhoging in de tuin door een verhoogde border aan te leggen, of maak een verlaging in de tuin waar je een gezellig zithoekje kunt maken. Wil je niet zo groots uitpakken? Dan kun je natuurlijk ook werken met verschillende groottes van bloempotten, meubelstukken en oppottafeltjes. Je zult vanzelf merken wat voor effect dit heeft.

Donít: Niet denken aan tuinverlichting

Wanneer je een knusse tuin voor je ziet, zie je waarschijnlijk het romantische plaatje voor je van een donkere tuin metÖ tuinverlichting! Tuinverlichting is een absolute Ďjaí als je denkt aan een knusse tuin. Een†no go†is dus als je de tuinverlichting helemaal over het hoofd ziet. Zorg er daarom voor dat je tijdens het aanleggen van jouw tuin alvast nadenkt waar je precies tuinverlichting wil. Als je dit niet wil, kun je natuurlijk ook werken met lampen op zonne-energie of tuinfakkels. Hiervoor hoef je van tevoren niet na te denken over eventuele stroompunten.

Do: Een waterornament doet het altijd goed

Word jij ook altijd rustig van het geluid van stromend water? Zo ja, dan kun je eens denken aan een waterornament in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een fonteintje in het midden van de tuin. Dit zorgt voor een rustgevend effect ťn het is ook nog eens de echte eyecatcher van de tuin. Bovendien kun je met een waterornament opnieuw leven in de tuin brengen: vogels vinden in de zomer een waterornament lekker verfrissend om in te badderen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo