Trap renoveren: hoe gaat dat in zijn werk?

Bron: Bouw & Wonen
Trap renoveren: hoe gaat dat in zijn werk?
Is je trap versleten, verouderd of gewoon toe aan een opknapbeurt? Dan is een traprenovatie een goede keuze! Wanneer je een traprenovatie laat uitvoeren, ziet je dag er binnen één werkdag weer als nieuw uit. En dat niet alleen, je trap is ook direct een stuk veiliger. In dit artikel lees je alles over traprenovatie.

Waarom een trap renoveren?

Er zijn verschillende redenen om de trap te laten renoveren. In veel gevallen is de trap versleten of verouderd, waardoor de trap niet zo veilig meer is. Maar ook wanneer je trap gewoon toe is aan een opknapbeurt of wanneer de trap niet meer in je huidige woonstijl past.

Een traprenovatie brengt de volgende voordelen met zich mee:
 • Een traprenovatie is goedkoper en dan een nieuwe trap.
 • De traprenovatie wordt in één werkdag uitgevoerd: je trap ziet er weer als nieuw uit en geeft de hal of woonkamer een compleet nieuwe uitstraling.
 • De veiligheid van de trap wordt vergroot: de anti-slip werking wordt herstelt en je kunt kiezen uit extra opties zoals trapverlichting.
 • De woningwaarde verhoogt.

Trap renoveren: hoe gaat dat in zijn werk?

Traprenovatie: de mogelijkheden

Wanneer jij je trap gaat renoveren, zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk daarom goed na over je eigen wensen en je budget. Hieronder lees je meer over de populairste mogelijkheden volgens Van Der Kolk B.V.:

Trap bekleden

Trapbekleding is verkrijgbaar in verschillende soorten en materialen. Veel mensen kiezen voor tapijt, maar ook laminaat, pvc en eiken zijn opties. Het bekleden van de trap verandert niet alleen het uiterlijk van de trap, maar het verhoogt de veiligheid ook aanzienlijk. Je hebt namelijk veel meer grip.

Overzettreden

Een goedkope manier om je trap te renoveren is het gebruik van overzettreden. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit kant-en-klare treden die over de oude traptreden heen worden geplaatst. Overzettreden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals pvc en hout.

Trap schilderen

Het schilderen van de trap is ook een populaire manier om een houten trap te renoveren. De schilder maakt dan gebruik van speciale verf: deze verf is erg stootvast en bevat anti-slip eigenschappen. Het grote voordeel van het schilderen van de trap is dat je de trap eenvoudig een nieuwe kleur geeft.

Trap renoveren: hoe gaat dat in zijn werk?

Trap renoveren: wat kost dat?

De prijs van een traprenovatie is afhankelijk van verschillende factoren:
 • De arbeidskosten
 • De vorm van de trap
 • Het soort trap: open of gesloten
 • De materiaalkosten
 • Het aantal traptreden
 • De werkzaamheden die je laat uitvoeren
 • Eventuele extra opties

Kortom, het is lastig om vooraf te bepalen wat een traprenovatie precies gaat kosten. In de meeste gevallen kost het renoveren van een rechte, open trap gemiddeld tussen de €1.250,- en €1.750,-. Heb je een open trap met draai? Dan moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €2.000,- en €2.500,-. Het renoveren van een gesloten trap met draai kost gemiddeld tussen de €3.200,- en €4.000,-.

Zoals opvalt wordt de traprenovatie duurder naarmate de klus complexer wordt. Het renoveren van een rechte, open trap is natuurlijk een stuk eenvoudiger dan het renoveren van een gesloten trap met draai. Wist je dat je kunt besparen op de kosten wanneer je meerdere renovaties tegelijkertijd laat uitvoeren? Lees hier meer over woningrenovatie.

In de onderstaande tabel zijn de kosten per soort renovatie en het gebruikte materiaal weergeven.

Trap renoveren kosten


Type klus + materiaalGemiddelde prijs
Trap bekleden:
- Tapijt
- Linoleum
- Laminaat
- Pvc
- Eiken
Prijs voor volledige trap
€900,- tot €1.500,-
€1.200,- tot €1.400,-
€1.350,- tot €2.300,-
€1.550,- tot €2.550,-
€2.500,- tot €3.500,-
Overzettreden:
- Laminaat
- Eiken
- Linoleum of vinyl
- Pvc
- Sisal stoffering
- Blauwstaal
- Tapijt
Prijs per traptrede
€125,- tot €165,-
€160,-
€140,-
€145,-
€65,-
€250,-
€45,-
Trap schilderen:
- Grondverf
- Lak of beits
- Dekkende verf
Prijzen zijn per liter verf
€30,- tot €40,-
€20,- tot €55,-
€20,- tot €50,-

Wil je meer lezen over de voorkomendste renovaties? Lees dan dit artikel!

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo