Beveiliging

Tips: kans op inbraak verkleinen

Tips: kans op inbraak verkleinen
Niet iedereen spendeert evenveel aandacht aan het beveiligen van zijn of haar woning, terwijl dit wel belangrijk is. Het afgelopen jaar melden nog ruim 50.000 woningeigenaren een inbraak in België. Gelukkig zien we ten opzichte van 2012 een daling van maar liefst dertig procent. Om bij te dragen aan de positieve daling van het aantal woninginbraken, worden er in dit artikel tips gegeven, en wordt één specifieke tip uitgelicht.

Inbraakcijfers België

Zoals gezegd vindt er een daling plaats in het aantal inbraken bij woningeigenaren. Toch moet het aantal inbraken niet onderschat worden. Zo wordt er gemiddeld één keer per uur ingebroken, waarbij inbrekers binnen gemiddeld 30 seconden je woning betreden via verschillende inbraakmethoden en een gemiddeld bedrag van €2650,- aan materiële schade aanrichten. Een gegeven dat je graag wilt voorkomen. Maar hoe kan je nou ervoor zorgen dat de inbraakkans in jouw woning zo laag mogelijk is?

Tips voor inbraakpreventie

Je kan beginnen bij enkele kleine aanpassingen of gewoontes die meegenomen kunnen worden in het dagelijks leven. Zo kan je de volgende tips overwegen:

  • Maak het de inbrekers niet te makkelijk
    Maak het niet te makkelijk voor inbrekers om in te breken door bijvoorbeeld je deuren en/of ramen open te laten staan of niet goed af te sluiten (vooral veel mensen vergeten of weigeren dit te doen tijdens het boodschappen doen), of bijvoorbeeld een container onder je raam te laten staan waardoor inbrekers simpel naar binnen kunnen klimmen

  • Nodig inbrekers niet uit
    Nodig inbrekers niet uit door je woning in de spotlight te zetten. Laat geen waardevolle producten slingeren in het zicht van de inbreker: als de inbreker bijvoorbeeld een macbook ziet liggen op het kozijn, weet hij of zij dat er in ieder geval een goede buit voor hem klaarligt.

  • Gebruik 112 indien nodig of gebruik jou buurt
    Bel altijd 112 als je iets verdachts ziet of hoort. Heb je het idee dat er een inbreker bij je binnen is, zoek de confrontatie dan niet op, maar maak zo veel mogelijk lawaai en bel 112 voor versterking. Daarnaast kan je je krachten bundelen met jou buurt om je wijk een stuk veiliger te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van sociale controle, extra borden en het aanmaken van een buurtwhatsapp-groep.

  • Preventieve beveiliging
    Zorg voor preventieve beveiliging door stickers op je deur te plakken die aangeven dat je huis beveiligd is. Inbrekers zijn daarnaast niet erg dol op honden, dus hang gerust een waarschuwingsbord op dat je een hond hebt en/of neem echt een hond.

De beste vorm van preventieve beveiliging, en tevens van het beveiligen van je woonomgeving in het algemeen, is het laten plaatsen van een alarmsysteem.

Alarmsysteem

Een alarmsysteem helpt je bij het beveiligen van je woonomgeving. Zo biedt een alarmsysteem 24/7 beveiliging, een hoger veiligheidsgevoel, de mogelijkheid om je alarmsysteem te koppelen aan een meldkamer, camerabeveiliging of andere componenten en beveiliging met zowel een preventieve als reactieve werking. Preventief omdat als inbrekers zien dat een woning en alarmsysteem heeft, ze je woning liever overslaan en verder op zoek gaan naar een woning die slecht of niet beveiligd is, en tegelijkertijd reactief aangezien het alarmsysteem zal reageren en afgaan als een inbreker daadwerkelijk je woning binnen is gekomen of dit probeert. Het aanschaffen van een alarmsysteem wordt om deze redenen gezien als dé tip voor het beveiligen van je woning.

Om de beste keuze te maken tussen de verschillende alarmsystemen en aanbieders, raden wij het aan om offertes te vergelijken voor alarmsystemen, om zo tot de beste keuze te komen.

Ook interessant