Bouwmaterialen

Staalplaat: Mythen en realiteit

Staalplaat: Mythen en realiteit
Staalplaten zijn een veelgebruikt materiaal in de bouw- en constructie-industrie. Ze zijn sterk, duurzaam en veelzijdig. Maar er zijn ook enkele mythen en misvattingen rondom dit materiaal. In dit artikel ontkrachten we enkele van deze mythen en geven we je een beter inzicht in de realiteit van staalplaten.

Mythe 1: Staalplaten zijn altijd zwaar en moeilijk te hanteren

Realiteit: Staalplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen, wat betekent dat ze niet altijd zwaar en moeilijk te hanteren zijn. In feite zijn er lichtgewicht staalplaten beschikbaar die gemakkelijk te vervoeren en te installeren zijn. Bovendien zijn er staalplaten met speciale coatings die ze nog lichter maken en beter bestand tegen corrosie.

Mythe 2: Staalplaten roesten snel

Realiteit: Hoewel staal inderdaad kan roesten, is dit niet altijd het geval. Staalplaten kunnen worden behandeld met verschillende coatings en afwerkingen om roestvorming te voorkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld gegalvaniseerde staalplaten die een zinklaag hebben om roestvorming tegen te gaan. Daarnaast zijn er roestvrijstalen platen die van nature beter bestand zijn tegen corrosie. Het is dus belangrijk om de juiste staalplaat te kiezen voor jouw specifieke toepassing.

Mythe 3: Staalplaten zijn niet milieuvriendelijk

Realiteit: Staal is een van de meest gerecyclede materialen ter wereld. Dit betekent dat staalplaten vaak gemaakt zijn van gerecycled staal, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot en minder grondstoffenverbruik. Bovendien kan staal aan het einde van zijn levensduur opnieuw worden gerecycled, waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal is.

Mythe 4: Staalplaten zijn duur

Realiteit: De prijs van staalplaten kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de dikte, afmetingen en afwerking. Echter, in vergelijking met andere bouwmaterialen zoals hout of beton, zijn staalplaten vaak een kosteneffectieve keuze. Dit komt omdat staalplaten een lange levensduur hebben, weinig onderhoud vereisen en gemakkelijk te installeren zijn. Bovendien zijn er veel leveranciers, zoals Hardeman, die staalplaten aanbieden tegen concurrerende prijzen.

Mythe 5: Staalplaten zijn niet geschikt voor esthetische toepassingen

Realiteit: Staalplaten kunnen worden afgewerkt met verschillende coatings en kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan esthetische toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan gevelbekleding, daken en interieurdesign. Bovendien kunnen staalplaten worden gevormd en gesneden in verschillende vormen en patronen, waardoor ze een veelzijdige en aantrekkelijke optie zijn voor architecten en ontwerpers.

Ook interessant