Spachtelputz: alles wat je moet weten

Bron: Bouw & Wonen
Spachtelputz: alles wat je moet weten
Spachtelputz is niet voor niets een populair en veel gekozen soort stucwerk. Een stukadoor werkt graag met deze soort sierpleister omdat het enkele interessante voordelen heeft: Het zorgt voor een sterke en mooie afwerking voor muren, en is bovendien relatief voordelig als het gaat om prijs per vierkante meter. Daarnaast is het krasvast en stootvast, heeft het een lange levensduur en is het zowel geschikt voor buiten en binnenmuren. Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over spachtelputz!

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een pleister soort dat wordt gebruikt voor de afwerking van plafonds en muren. Het is een kunsthars gebonden materiaal waarin kleine regelmatige korreltjes graniet zijn verwerkt. Deze zorgen voor een mooie korrelige structuur op je wand.

De korreldikte kan variren van 0,5 tot 4 mm. Je kunt zelf kiezen of je een fijnere of juist grovere structuur wenst. De meest gekozen korreldikte is 1,5 mm. Voor het laten stucen van een muur wordt deze soort sierpleister vaak gekozen, omdat het makkelijk over te schilderen is en zorgt voor een unieke korrelige afwerking van wanden en plafonds.

Bovendien is het sterk, gaat het lang mee en is het eenvoudig aan te brengen door een stukadoor. Ook is de prijs per vierkante meter relatief goedkoop.

Spachtelputz aanbrengen

Het afwerkingsmateriaal is eenvoudig en snel aan te brengen. Een gladde en vlakke ondergrond is belangrijk om de spachtelputz succesvol aan te brengen. Wanneer de onderlaag vlak genoeg is wordt er voor de hechting een voorstrijkmiddel aangebracht. Tot slot wordt de spachtelputz aangebracht. Dit wordt gedaan met een speciale pomp. Met deze effectieve methode kunnen stukadoors de klus in enkele dagen uitvoeren.

Nadat het hele huis is voorzien van spachtelputz moet je nog wel rekening houden met een droogtijd van gemiddeld 24 uur tot twee dagen, afhankelijk van hoe goed de ruimte is gesoleerd. Het advies is dan ook om pas wanneer alles geheel is gedroogd, het huis pas weer te betreden.

Spachtelputz prijzen

De richtprijzen die stukadoors hanteren voor het aanbrengen van de spachtelputz voor binnenmuren inclusief arbeidskosten, btw en materiaal zijn voor plafonds liggen tussen de 15,- en 22,- per m en voor de wanden 12,- tot 18,- per m.

Voor plafonds betaal je dus meer, omdat dit voor de stukadoor meer tijd kost en zwaarder werk is. Een plafond is namelijk minder makkelijk te bereiken dan de muren.

Spachtelputz buiten

Voor de afwerking van buitenmuren met spachtelputz wordt een speciale soort gebruikt van een kwaliteit die geschikt is voor buiten. Zo houdt deze speciale variant voor buitenmuren vocht tegen en biedt het bescherming tegen weersinvloeden.

Het is dus ook een zeer geschikt pleistermateriaal voor gevels en buitenmuren omdat het erg sterk is. De prijs voor het laten stuken van een buitenmuur met spachtelputz ligt gemiddeld tussen de 30 en 60 euro per m.

Spachtelputz: alles wat je moet weten

Spachtelputz schilderen

Omdat spachtelputz al direct in vele verschillende kleuren kan worden aangebracht, hoef je het niet meer te verven. Wanneer je bijvoorbeeld eerder gekozen hebt voor witte spachtelputz en na een tijd een andere kleur wenst, is het materiaal gemakkelijk over te schilderen met normale muurverf in de door jou gewenste kleur.

Als je de wanden je plafond of wil overschilderen moet je wel rekening houden met het feit dat er meer verf nodig is dan bij een vlakke muur soort vanwege de oneffenheden en korrels.

Spachtelputz behangen

Wanneer je spachtelputz wil behangen kun je (een deel van) je muur eerst glad laten stuken door een professionele stukadoor. Een andere mogelijkheid is om een schuurmachine te gebruiken en de structuur van de spachtelputz zo weg te schuren zodat de muur vlak genoeg is voor het behang.

Ook kun je zelf gemakkelijk met muurvuller of muurglad aan om de wanden egaal te maken en gaatjes op te vullen. Zo voorkom je luchtbubbels op je behang.

Deze plamuur artikelen kun je bij de bouwmarkt vinden en zijn handig aan te brengen met een verfroller in een of meerdere lagen, afhankelijk van de korreldikte van je spachtelputz. Je muren moeten voordat je ze wil voorbehandelen en behangen wel goed schoon worden gemaakt en eventueel worden ontvet met behulp van een borstel en vochtige doek. Wanneer de wand vlak genoeg is en is gedroogd (droogtijd van ongeveer 8 uur) zijn je muren geheel behangklaar.

Nog niet helemaal uit over welk stucwerk je wil? Neem dan een kijkje naar onze keuzegids voor stucwerk.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo