Keukens

Slimme koelkasten met verse maaltijden veroveren bedrijfskantines

Slimme koelkasten met verse maaltijden veroveren bedrijfskantines
Een slimme koelkast op kantoor boordevol gezonde en verse maaltijden die je met een QR-code kan openen en die automatisch weet wanneer ze moet bijgevuld worden: dat is voor heel wat bedrijven die door corona zijn overgeschakeld op een hybride manier van werken de oplossing voor hun lege bedrijfskantines. Het concept komt uit de koker van Tasties, een start-up uit Schelle. Tasties werd in december 2020 opgericht en kan ondertussen al rekenen op enkele grote klanten, zoals de specialist in studentenhuisvesting Xior, Eubelius en MeetDistrict. Het jonge bedrijf heeft grote ambities: tegen eind dit jaar wil het 50 slimme koelkasten plaatsen, goed voor 8.000 verse maaltijden per week.

De coronacrisis heeft onze manier van leven op tal van vlakken drastisch veranderd. Dat is ook het geval als het gaat over catering op de werkvloer. Door de sterke opmars van het thuiswerk draaien heel wat bedrijfskantines intussen op halve kracht of blijven zelfs helemaal dicht. Professionele cateraars krijgen het hard te verduren. Maar ook de bedrijven zelf zien in dat er iets moet veranderen om hun werknemers tevreden te houden en jonge mensen aan te trekken.

“De coronacrisis heeft de klassieke bedrijfscatering helemaal overhoop gehaald. Veel werknemers doen aan telewerk. Als ze dan toch eens op kantoor komen, willen ze een flexibele en voedzame oplossing: een gezonde maaltijd voor elk moment van de dag, die ze ook eventueel kunnen meenemen” zegt Pieter-Jan Debel, CEO van Tasties


Slimme koelkast voor toekomstgericht kantoor

De jonge start-up Tasties uit Schelle ontwikkelde een nieuw concept waardoor bedrijven hun werknemers een flexibele en duurzame lunch of avondeten kunnen bieden: een intelligente koelkast gevuld met gezonde en verse maaltijden en drankjes. De klok rond is de koelkast gevuld, ook met maaltijden om mee naar huis te nemen.

“We merken dat heel wat bedrijven en kantoren op zoek zijn naar een alternatief voor de warme maaltijd die ze ’s middags aanboden. Door de hybride manier van werken, zit heel wat personeel gewoon thuis. Als de mensen dan toch eens op kantoor komen, verwachten ze verschillende opties: een ochtendsnack, een lunch of een avondmaal om mee naar huis te nemen. Dat aanbod hebben wij nu ontwikkeld. Ze kunnen onze intelligente koelkasten openen met een QR-code en de maaltijd nemen. Wij weten dankzij een RFID-label in de verpakking automatisch welke maaltijden in de smaak vallen en wanneer de koelkast moet aangevuld worden. Zo creëren we een menu op maat van de werknemers van het bedrijf”, zegt Pieter-Jan Debel, CEO van Tasties.



Klanten betalen met hun gsm, bankkaart of maaltijdcheques. Een maaltijd kost tussen de 5 en 9 euro. Tasties mikt niet alleen op bedrijven en kantoren. Ook ziekenhuizen en studentenverblijven staan op de radar.

“Het is een troef dat de koelkast gevuld is met gezonde maaltijden voor elk moment van de dag. Soep, wraps, warme maaltijden en versgeperste sapjes. Met de slimme koelkasten van Tasties zetten we, op een aantal residenties, een verdere stap in het ontzorgen van onze studenten op een duurzame manier”, reageert Christian Teunissen, CEO van XIOR


Sociaal en duurzaam ondernemen centraal

Tasties werkt voor de bereiding van de maaltijden samen met J&M Catering uit Schelle, sinds 1992 actief in de catering voor particulieren en bedrijven. Alles gebeurt in huis: van het aankopen van de ingrediënten tot de bereiding van de maaltijden en het verpakken. Op die manier onderneemt Tasties zo duurzaam mogelijk. Voor de leveringen schakelt Tasties Nestors in, mensen die nog niet pensioengerechtigd zijn en moeilijk aan een job geraken. Zo geeft de start-up hen een kans op de arbeidsmarkt.

De slimme koelkasten helpen Tasties tot slot om zoveel mogelijk voedselverspilling te voorkomen. Het bedrijf weet 48 uur op voorhand welke maaltijden de versheidsdatum zullen overschrijden. Klanten krijgen dan een korting of een gratis drankje of dessert bij de maaltijd die komt te vervallen. Maaltijden die uiteindelijk niet geconsumeerd worden, worden door afvalspecialist Renewi opgehaald voor biofermentatie.

Ook interessant