Terras en oprit

Slagbomen plaatsen? Hier moet je op letten

Slagbomen plaatsen? Hier moet je op letten
Parkeergarages, bedrijven, campings en talloze andere locaties maken gebruik van slagbomen. Het zijn typisch van die dingen waar je eigenlijk nooit bij stilstaat, terwijl ze op zoveel plekken te zien zijn. Heb je zelf ook een terrein dat afgesloten moet worden met één of meerdere slagbomen? Wij leggen je dan de belangrijkste keuzes voor waar je tegenaan loopt.

Moet een slagboom wel of niet automatisch werken?

Natuurlijk moet een slagboom elektrisch omhoog en omlaag gaan, denk je in eerste instantie waarschijnlijk. Maar nee, dat is niet altijd de juiste oplossing. Denk bijvoorbeeld aan slagbomen die je bij de ingang van een bos vindt. Ze worden zelden gebruikt en zijn soms ver verwijderd van een stroomaansluiting. Inderdaad, in zo’n geval volstaat een handbediende slagboom. Een bijkomend voordeel is dan dat de kosten ook veel lager uitvallen.

Op drukke locaties is het doorgaans verstandig om een automatische slagbomen te kiezen. Hydraulische slagbomen zijn het meest geschikt wanneer er sprake is van intensief gebruik. Op minder drukke plekken, zoals bij campings, zal de keuze eerder vallen op mechanische slagbomen.

Toegangsbeheer met slagbomen

Het toegangsbeheer verschilt vanzelfsprekend per locatie. Een handbediende slagboom in het bos kan gewoon met een sleutel geopend worden, om maar een voorbeeld te noemen. Maar er zijn ook veel geavanceerde mogelijkheden voor het openen van slagbomen. We beschrijven enkele locaties en noemen daarbij de meest logische oplossingen.

Kleine zakelijke en privé parkeerplaatsen

Een sleutel is niet het meest gebruiksvriendelijk. Eenvoudiger is het om de slagboom te openen met een GSM module. Vanuit de auto wordt de slagboom gebeld. Wordt het telefoonnummer herkend? Dan opent de slagboom. Naast bellen is ook het gebruik van een bluetooth of wifi verbinding tegenwoordig mogelijk. In bepaalde gevallen is dit nog meer gebruiksvriendelijk. De smartphone wordt dan gebruikt om verbinding te maken, waarna de slagboom geopend kan worden.

Het is ook mogelijk om alle gebruikers te voorzien van een handzender, waarmee ze de slagboom vanuit de auto kunnen bedienen. Van binnenuit openen kan bijvoorbeeld ook nog met een drukknop. Vanzelfsprekend dient de beveiliging met name aan de buitenkant goed op orde te zijn.

Publiek toegankelijke parkeergarages- en terreinen

Grote parkeergarages- en terreinen maken vaak gebruik van specifieke parkeersystemen, waarmee het mogelijk is om een kaartje te pakken bij het inrijden. Ook het inchecken met een betaalpas is mogelijk met specifieke parkeersystemen.

Steeds vaker wordt ook kentekenherkenning gebruik, wat ideaal is bij het uitrijden. De slagboom weet welke kentekens de garage kunnen verlaten, bijvoorbeeld omdat ze betaald hebben.

Parkeerterreinen van bedrijven

Onder meer bedrijven hebben graag de controle over hun parkeerterrein. Gasten moeten het terrein of de garage binnen kunnen rijden, mits ze bijvoorbeeld een afspraak hebben. Voor deze situaties wordt vaak een intercom of videofoonsysteem geplaatst.

De bezoeker meldt zich bij de slagboom en de receptie kan vervolgens toegang verlenen. Natuurlijk is zo’n systeem ook te combineren met bijvoorbeeld een gsm module voor vaste gebruikers van het parkeerterrein.

Het plaatsen van een slagboom

Het is slim om het plaatsen van een slagboom aan professionals over te laten. Er is namelijk een betonnen fundament in de grond nodig, zodat de slagboom stabiel staat.

Naast de slagboom wordt er vaak ook een vorkvoet geplaatst. Hierin landt de slagboom in een gesloten positie. Er zijn echter ook slagbomen met een vouwvoet. Dit is een voet die aan de boom vast zit en vanzelf op de grond landt om de slagboommast te ondersteunen.

Eventuele toevoegingen, zoals intercomsystemen, dienen uiteraard ook nog aangesloten te worden. Dit kan de moeilijkheidsgraad van het plaatsen behoorlijk laten toenemen.

Maximale veiligheid bij het gebruik

Iedereen denkt er wel eens over na: wat is de slagboom op het verkeerde moment naar beneden komt? Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om deze ongelukken te voorkomen.

In veel gevallen worden detectielussen in het wegdek geplaatst, zodat een voertuig gedetecteerd wordt door de slagboom. Ook fotocellen worden vaak ingezet voor detectie. Op de boom zelf kunnen veiligheidslijsten geplaatst worden, die bij contact zorgen dat de boom direct weer omhoog gaat.

Verder is het slim om verkeerslichten te plaatsen bij slagbomen op drukke plekken, zodat op enige afstand duidelijk zichtbaar is of doorrijden toegestaan is.

Aan de slag met slagbomen

In dit artikel hebben we je zoveel mogelijk verteld over wat er komt kijken bij het plaatsen van slagbomen. Wat je nodig hebt is met name afhankelijk van de plek waar je een slagboom wil plaatsen.

Wil je meer weten? Laat je dan vooral informeren door een echte specialist op dit gebied. Je weet dan niet alleen wat de beste opties zijn, maar ook welke kosten er verbonden zijn aan zowel de apparatuur als de installatie.

Ook interessant