Sierpoorten laten plaatsen: zo gaat dat in zijn werk

Bron: Bouw & Wonen
Sierpoorten laten plaatsen: zo gaat dat in zijn werk
Bij een hek hoort een poort, want hoe kom je anders het terrein op? Maar dan komt de vraag wat voor poort? Er zijn verschillende soorten, maar hieronder gaan we het hebben over de mooiste optie: de sierpoorten.

Wat zijn sierpoorten?

Je hebt ze vast weleens gezien, maar misschien nooit doorgehad dat ze zo genoemd werden. Want wat zijn sierpoorten nou eigenlijk?

Om een woning of tuin op te vrolijken of uniek te maken kun je ervoor kiezen om een poort te laten plaatsen die volledig bij jouw huis en smaak past. Bij het inrichten van je tuin kan het een groot verschil maken en kun je geheel bij elkaar brengen. Ze komen namelijk in ontzettend veel verschillende maten en vormen, en voor de echte creatieveling is er zelfs de mogelijkheid een eigen poort te ontwerpen. Je kunt het zo uitgebreid maken, of juist niet, als je zelf wilt. Denk hierbij aan pijlen, bogen, krullen en figuurtjes.

Een groot onderdeel van de sierpoorten is dat het gaat om uiterlijk, maar mooi zijn is niet de enige functie van deze poorten. Zoals je kan lezen op bijlsmahekwerk.nl gaat het ook om het beschermen van je privégrond en kan het er voor zorgen dat kinderen of honden niet zomaar de straat op rennen. Net als een gewone poort dus, maar dan net met dat beetje extra.

Zoals alles bij een sierpoort kun je ook kiezen uit verschillende materialen. Denk hierbij aan smeedijzer of gietijzer. Doordat dit van metaal wordt gemaakt is het verstandig de sierpoorten te laten verzinken en coaten zodat het niet gaat roesten.

Sierpoorten laten plaatsen: zo gaat dat in zijn werk

Hoe wordt een sierpoort geplaatst?

Voor de een is het misschien een voor de hand liggende klus, maar voor eenieder van ons die zich toch afvraagt hoe zo’n poort dan geplaatst wordt staat hieronder een stappenplan.

  1. Meten, meten, meten. Hoe groot is de oppervlakte waar jou poort komt te staan, want dit vertelt je hoe groot je poort moet worden. De positie wordt bepaald en vervolgens kan het monteren van start gaan.
  2. Gaten in de grond. Zodra de juiste plek is gevonden kunnen er gaten worden gegraven. Hier komen de palen van de poort in de grond zodat het stevig blijft staan in elk type weer.
  3. Plaatsen van de poort. Er wordt gekeken naar welke kant de poort open moet, of hij recht staat en dat hij geen kant meer op kan. Dan wordt de poort in de gegraven gaten geplaatst en kunnen we door naar de laatste stap.
  4. Gaten vullen. Alleen modder of zand gaat er niet voor zorgen dat de poort blijft staan. Daarom worden de gaten gevuld met beton. Zodra de poort staat kan het vastgemaakt worden aan het hekwerk.

Wat zijn de kosten van een sierpoort?

Er zijn verschillende factoren die meespelen met de prijs van een sierpoort. Denk hierbij aan materiaal, soort ingang en wat voor extra’s je op je poort wilt. Onder extra’s valt zowel coating als bijvoorbeeld een intercom.

De sierpoort is een relatief goedkope optie wanneer je kijkt naar andere soorten en kost gemiddeld tussen de € 130 en € 300, terwijl een spijlenpoort al snel boven de € 800 euro kost. Kies je voor een sier inrijpoort worden de prijzen iets hoger, namelijk tussen de € 400 en € 1.750 en een staafmat poort kost dan tussen de € 1450 en € 1750. Dit komt omdat deze vaak stukken groter zijn dan looppoorten.

Je bent het goedkoopst uit wanneer je kiest voor een houten looppoort. Dit is kleiner en het materiaal is minder duur.

Sierpoorten prijzen

Poort Prijzen
Looppoort € 250
Draaipoort€ 800
Schuifpoort € 1800
Elektrische draaipoort € 3000
Elektrische schuifpoort € 5000


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo