Algemeen

Schrap bouwactiviteiten uit de bijkluswet

Schrap bouwactiviteiten uit de bijkluswet
Om eventuele misbruiken op het systeem voor onbelast bijverdienen tegen te gaan zal minister van Werk Nathalie Muylle de komende maanden haar inspectiediensten controles laten uitvoeren. De minister geeft vandaag zelf aan dat de bijkluswet wordt gebruikt voor die zaken waarvoor het echt bedoeld was, namelijk het sport- en verengingsleven. Het aantal aangiftes voor kleine klussen in de sector van de bouwbedrijven is laag. Bouwunie vraagt dan ook dat de bouwactiviteit geschrapt wordt uit de bijkluswet.

Bouwunie, de beroepsvereniging voor zelfstandigen en KMO’s binnen de bouwsector, blijft gekant tegen de bijkluswet. Uit recente cijfers blijkt dat het aandeel van de bouwsector eerder beperkt is. Sinds juli 2018 zijn 1.742 aangiften gebeurd voor de zogenaamde kleine onderhoudswerken, in totaal goed voor 111.246 euro. Het totale verenigingswerk komt op 37.268 handelingen voor een totaal van 42.708.964 euro.

“We zijn blij om letterlijk te horen dat na één jaar eindelijk wordt toegegeven dat de bijkluswet eigenlijk niet bedoeld is voor vriendendiensten in de bouw. Als het er toch niet voor bedoeld is én het gebruik bovendien relatief laag is ten opzichte van het geheel, schrap de bouwactiviteiten dan uit de wet”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Zo kan de wet enkel nog gebruikt worden voor haar eigenlijke doel en wordt komaf gemaakt met de zweem van deloyale concurrentie die voor de bouwsector nu over deze regelgeving hangt.”


Momenteel loopt een procedure bij het Grondwettelijk Hof om de bijkluswet te vernietigen. Bouwunie diende hier samen met UNIZO een gezamenlijk verzoekschrift voor in.

Ook interessant


Build for Life