Royaal wonen met een visgraat vloer van PVC

30 mei 2022 Bron: Bouw & Wonen
Royaal wonen met een visgraat vloer van PVC
Veel mensen houden zich vroeg of laat bezig met de vloer van hun huis. Dat is dan ook niet vreemd, want een goede vloer gaat jarenlang mee. De goede keuze maken als het op je vloer aankomt kan dan op zich al een hele klus lijken. Op het gebied van woontrends zien we steeds vaker de visgraat vloer van PVC terugkomen. Daarover lees je in dit artikel meer, zodat je een vloer kan kiezen die bij al je wensen past!

Wat een visgraat vloer is

Om maar bij het begin te beginnen, dankt de visgraat vloer zijn naam aan het patroon waarin het gelegd wordt. Dit doet sterk denken aan een visgraat. Visgraat vloeren gemaakt van PVC zijn erg populair, maar dit is niet het enige materiaal waarin deze vloeren verkrijgbaar zijn. Origineel werden deze vloeren van hout gemaakt en waren ze in de 16de eeuw in ItaliŽ al erg populair in landhuizen van vorsten en andere adel.

Een visgraat vloer van PVC of ander materiaal

Zoals veel huiseigenaren je kunnen vertellen, heeft een houten vloer op de lange termijn veel nadelen. De eerste hiervan is dat het in verhouding een vrij dure vloer is. Ook vraagt deze vloer veel in onderhoud over de jaren heen. Daarnaast kunnen deze vloeren krimpen of met de tijd zelfs kromtrekken en gaan kraken. Een PVC visgraat vloer heeft deze ongemakken niet. Wel lijken deze vloeren tegenwoordig sterk op echte houten vloeren. Zo kun je genieten van alle voordelen, zonder de nadelen van een visgraat vloer te ondergaan.

Waarom de visgraat vloer populair is

Als je al even aan het rondsnuffelen bent geweest, is het je waarschijnlijk opgevallen dat de visgraat vloer niet weg te denken is op het gebied van woontrends. Dit komt door een aantal verschillende redenen. De eerste is het meest duidelijk. Een visgraat vloer zorgt door zijn patroon namelijk voor een interessant effect en is nogal wat anders dan een saaie, effen vloer. Daarnaast heeft deze vloer nog een ander groot voordeel die we hieronder verder toelichten.

Optische illusies en ruimte

Door het terugkerende patroon van de visgraat vloer wordt namelijk een optische illusie gecreŽerd. Hierbij lijkt een kleinere ruimte vaak groter door deze vloeren. Voor kleinere ruimtes kun je beter een PVC visgraat vloer kiezen met smallere stroken. Ook grote ruimtes kunnen profiteren van een visgraat vloer. Hier zijn juist bredere stroken aan te raden omdat je anders het tegenovergestelde effect creŽert. Hier wordt soms dan ook wel gesproken van walvisgraat in plaats van visgraat vloeren.

Eigenschappen van de PVC visgraat vloer

Als je kiest voor een visgraat vloer gemaakt van PVC zitten hier natuurlijk een aantal voor- en nadelen aan verbonden. Zo is een effen ondergrond erg belangrijk omdat de stroken PVC vrij dun zijn. Ook gaat er wat tijd zitten in het leggen van de vloer omdat deze erg secuur in het visgraat patroon gelijmd moet worden. De voordelen van deze vloeren zijn natuurlijk hun karakteristieke uiterlijk en de ruimte die ze creŽren. Daarnaast is een PVC vloer uitermate geschikt voor vloerverwarming. Als je dus zit na te denken over een investering in je huis, kan een visgraat vloer van PVC een echte aanrader zijn!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo